Rafinăriile din România au găsit ţiţei alternativ la cel rusesc, având în vedere că în decembrie intră în vigoare embargoul asupra produselor petroliere din Rusia, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a participat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG).
„Ieri (marţi – n.r.) au fost discuţii la minister cu toate companiile care deţin rafinării în România, inclusiv Lukoil, despre prelucrarea ţiţeiului după data de 5 decembrie (când intră în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc – n.r.). Ne-au comunicat că au găsit surse alternative de ţiţei după 5 decembrie”, a spus oficialul român.
La această dată va intra în vigoare embargoul instituit de Comisia Europeană asupra produselor petroliere ruseşti transportate pe cale maritimă.
În România, rafinăria Petrotel Lukoil, cu o capacitate de 2,5 milioane de tone de ţiţei pe an, prelucra până acum petrol rusesc adus prin Marea Neagră.
Celelalte rafinării funcţionale din România sunt Petromidia, deţinută de Rompetrol, şi Petrobrazi, operată de OMV Petrom.
Oficialul a mai spus că OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să anunţe în acest an decizia de investiţii în extracţia gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul actual de pe piaţa gazelor.
„Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declaraţia şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declaraţii inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an”, a spus oficialul guvernamental.
El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producţia de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.
Pe de altă parte, întrebat dacă investitorii vor anunţa în acest an decizia finală, Franck Neel, preşedintele boardului FPPG şi director în cadrul OMV Petrom, a arătat că răspunsul la această întrebare îl poate da Christina Verchere, CEO al companiei, care va fi prezentă joi în a doua zi a conferinţei.
Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privinţa investiţiei în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.
În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze.
Sursa: Focus Energetic