Oct 11, 2022

Republica Moldova poate primi energie electrică din România, începând chiar de mâine. Transelectrica a devansat licitația de alocare de capacitate pe linia de interconexiune, din cauza situației din Ucraina

Transelectrica, operatorul rețelei de transport a energiei din România permite ca, de mâine, să poată fi făcute importuri comerciale de energie electrică de către Republica Moldova, din România. Momentul a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova.

Iată mai întâi ce a comunicat Transelectrica în această dimineață:

“Stimați participanți la piață,

Având în vedere situaţia energetică din zona Ucrainei, alocările de capacitate pe granița România-Moldova au fost devansate din data de 14 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 15 Octombrie 2022) în data de 11 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 12 Octombrie 2022). Începând cu data de 12 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 13 Octombrie 2022) datele de licitaţie vor fi cele din regulile de alocare aprobate de ANRE”.

Potrivit informațiilor noastre, va fi scoasă la licitație o capacitate de transport de 100 MW pe linia de interconexiune Isaccea-Vulcănești, prin care consumatorii din Republica Moldova pot fi alimentați cu energie electrică din România, începând cu ziua de mâine.

După cum arată și Transelectrica, licitația ar fi trebuit să aibă loc abia vineri, pentru energie cu livrare ziua următoare, dar evenimentele din Ucraina au precipitat momentul.

Cum e afectată Moldova de situația din Ucraina

Ministerul ucrainean al Energiei a decis ieri să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina.

„Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic”, a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Ca atare, afectată de decizia ucrainenilor este și Republica Moldova, care primea o parte a energiei electrice din rețeaua ucraineană (circa 30% din consum).

”Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (centrala pe gaze de la Cuciurgani, din Transnistria-n.red.). Acest lucru este posibil deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de mc de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată”, a spus vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, azi, potrivit rfi.ro.

Amintim că la jumătatea lunii martie s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european, ele funcționând anterior sincronizate cu rețeaua rusă.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.