Feb 16, 2023

Restart, care și-a anunțat clienții români că nu mai continuă furnizarea, a fost obligată să coboare și prețul din contractul de export al energiei către Serbia

Restart Energy, firmă românească din Timișoara, odinioară unul dintre furniorii semnificativi cu cele mai bune oferte de preț pentru populație, s-a văzut obligată să coboare inclusiv prețul dintr-un contract de export de energie electrică pe care l-a încheiat la finalul anului trecut, cu livrare în tot acest an. Asta după ce a ales să nu mai continue furnizarea către casnicii din România cărora le expiră contractele.

După cum am scris recent AICI, Restart Energy a început să trimită la începutul lunii februarie  notificări clienților casnici cărora le expiră contractele anunțând că nu le va reînnoi. Clienții erau sfătuiți să aleagă un alt furnizor concurențial sau să contacteze furnizorul de ultimă instanță. Furnizorul a spus că legislația de plafonare a prețurilor pentru clienții finali din România îi provoacă dificultăți financiare și “costuri imposibil de susținut” și a mai menționat că întârzierile în decontarea sumelor de la stat îi “generează în continuare pierderi”.

La finalul anului trecut însă, mai precis pe 27 decembrie, Restart Energy semna un contract de export de energie electrică în Serbia, cu un trader, Terna Energy Trading Beograd. Contractul prevedea vânzarea a până la 50 MW orari în bandă, pe tot parcursul anului 2023, de la 1 ianuarie la 31 decembrie. Prețul de vânzare era stabilit la 135 de euro/MWh.

Speculație: Nu știm dacă Restart a ales să re-orienteze spre export o parte din energia contractată deja în trecut pentru clienții săi din România cu livrare în acest an, clienți pe care i-a anunțat că nu le mai vnde energie după ce expiră contractele în derulare, sau ce exportă este altă energie contractată.

Ce știm însă este că scăderea prețurilor din piețe l-a forțat pe furnizorul român să coboare prețul din contractul de export semnat cu traderul sârb. Astfel, potrivit unui amendament la contract, începând cu 15 februarie prețul este de 120 euro/MWh, deci cu peste 11% mai mic, pentru restul perioadei de livrare, până la finalul anului. Restul prevederilor conractuale rămân în vigoare.

Prețul energiei electrice a început să scadă în România și în zona balcanică. Spre exemplu, în ianuaie prețul spot de pe piața de la București a fost de 670 de lei, sau 136 euro/MWh, de la 247 de euro în decembrie, de exemplu.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică, cu capital mixt românesc-american, înființat în 2015 la Timișoara. Restart Energy avea toamna trecută 40.000 de clienți persoane fizice  și aproximativ 5.000 de clienți corporate. Compania are operațiuni în România și Serbia.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.