Sep 22, 2022

Reuniune a miniștrilor Energiei din regiune la Palatul Victoria și la RIGC 2022. Soluții pentru o aprovizionare bună cu gaze naturale în iarna aceasta, dar și pe termen mediu lung | InvesTenergy

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference.

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.

„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat într-un comunicat al Guvernului.

Reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între țările participante, în vederea asigurării resurselor energetice și a găsirii celor mai bune  soluții pentru întărirea securității energetice a tuturor statelor participante.

De asemenea, temele de discuții au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică. Au fost punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România, se precizează în comunicat.

România a reamintit necesitatea  proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan – Georgia -România- Ungaria. Evenimentul a confirmat solidaritatea pe care țările din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

La RIGC 2022, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat: “Astăzi am avut o discuție în prezența premierului Nicolae Ciucă, am discutat de securitatea aprovizionării cu gaze dar și cu energie, pe termen scurt și lung. Cred că concluzia cea mai importantă de astăzi a fost că toți avem dorința de cooperare, de a găsi soluții pentru a – avea o aprovizionare bună pe termen scurt, în iarna aceasta, dar și pe termen mediu lung. Cu toții, din regiune, vrem să fim aprovizionați cum trebuie, să avem prețuri acceptabile și să readucem starea de normalitate”.

La reuniunea ministerială au participat Virgil Popescu – Ministrul Energiei, Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.