Oct 3, 2022

România ar putea ajunge la un nivel de înmagazinare al gazelor de 90% , la 1 noiembrie

Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de peste 80%, semnificativ mai mult față de anii precedenți, iar peste o lună am putea ajunge la peste 90%, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

“La 1 octombrie România și-a îndeplinit angajamentul de avea peste 80 la sută din depozite pline, sperăm ca la 1 noiembrie sa fim aproape de 90 la suta, ceea ce ne va oferi stabilitate la iarna. Volumul înmagazinat este semnificativ și depășeste, ca medie anuala, volumul înmagazinat iernile precedente”, a spus Drăgan la o conferință pe teme de energie organizată de Profit.ro

“Totodată căutăm surse alternative, am fost prezenți în Bulgaria sâmbătă pentru a participa la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, care va furniza o alternativă la furnizarea de gaze naturale. Ne dorim să aducem în rețeaua națională de transport gaze din Azerbaidjan, din TNAP, din TAP, dar și gaze lichefiate din Grecia”, a mai spus Drăgan.

“Suntem solidari, căutăm soluții să atenuăm lipsa de gaze si de energie in timpul iernii, așteptăm platforma comuna de achiziții de gaze, dorim operaționalizarea ei cat mai rapid”, a mai explicat secretarul de stat, solicitat să explice ce va însemna, pentru România, mecanismul de solidaritate la nivel european.

Potrivit datelor AGSI, la 1 octombrie, România avea înmagazinate echivalentul a 18,2 TWh de gaze, adică 86% din capacitatea de stocare. Media Uniunii Europene este de 88%.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.