Jan 16, 2023

România colaborează cu Emiratele Arabe Unite în sectorul energetic

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că investiții în producerea de energie regenerabilă și în dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei au fost principalele puncte pe care le-a discutat în cadrul întâlnirii cu reprezentanții companiei MASDAR și TAQA, în Emiratele Arabe Unite.

”Atât România, cât și Emiratele Arabe Unite vor avea parte de beneficii în urma colaborării în domeniul energiei. Cei de la MASDAR discută deja la nivel tehnic cu reprezentanții Hidroelectrica, în vederea realizării unei investiții pentru a produce energie regenerabilă. Totodată, vom beneficia și de experiența celor de la TAQA pentru a se implica în dezvoltarea infrastructurii de transport, respectiv cablul submarin Black Sea Green Electricity și cablul de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla – Podișor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României. Le-am transmis că îi încurajez să facă investiții și în unități pentru producerea energiei cu gaz natural. Parteneriatul România – EAU este așezat pe baze solide și se va consolida în viitorul apropiat”, anunșă ministrul Virgil Popescu.

La întâlnire au mai participat Bogdan Badea – CEO Hidroelectrica, Răzvan Popescu – CEO Romgaz, George Agafiței – consilier de stat Guvernul României și E.S. Ambasadorul României în EAU Octavian Bădică.

De asemenea, ministrul Energiei a mai avut o întâlnire și cu Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary Bureau of Energy Resource, pentru a discuta despre ultimele evoluții ale parteneriatului pe care îl are România cu SUA în domeniul energiei.

”Facem pași importanți înainte pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, dar și în ceea ce privește SMR-urile. Am făcut un schimb de idei și pe marginea situației prezente pe piața energiei, dar și cu privire la viitorul apropiat. Totodată, am analizat ultimele evoluții cu privire la situația aprovizionării cu energie a Ucrainei și Republicii Moldova. Parteneriatul dintre România, SUA și Emiratele Arabe Unite este unul puternic în domeniul energiei”, a spus Virgil Popescu.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.