Jan 17, 2023

“România ia măsuri pentru a se asigura că mixul energetic şi tehnologiile cu costuri reduse se reflectă în facturi”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că securitatea energetică este o prioritate a Uniunii Europene şi a arătat că România va continua să ia măsurile necesare pentru a se asigura că mixul energetic diversificat şi tehnologiile cu costuri reduse se reflectă în facturile finale ale cetăţenilor, relatează Agerpres.

“Pe lângă consolidarea dimensiunii securitare, Uniunea are nevoie de soluţii pentru a asigura competitivitatea, o bază industrială solidă, tranziţia verde şi tranziţia digitală. Securitatea energetică rămâne prioritară. Pentru 2023, România va continua să ia măsurile necesare pentru a se asigura că mixul energetic diversificat şi tehnologiile cu costuri reduse se reflectă în facturile finale ale cetăţenilor”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a subliniat că există un interes crescut al statelor din regiunea Mării Negre de a consolida conectivitatea, cu efecte benefice atât în plan regional, cât şi în plan european, un exemplu elocvent fiind Acordul cvadripartit dintre România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, care a fost semnat luna trecută, la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Acest acord este un pas important în realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile prin Marea Neagră. Este, totodată, un exemplu de proiect european care poate contribui la rezilienţa noastră comună”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că acestea sunt teme prioritare pentru România, alături de un grad cât mai ridicat al investiţiilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin fondurile europene clasice, esenţiale pentru creşterea economică a ţării.

“Numai anul trecut au intrat în economia românească peste 11 miliarde de euro prin aceste fonduri. Rezilienţa noastră nu înseamnă numai securitate, în sensul mai larg, ci şi o economie solidă, orientată spre viitor şi capabilă să facă faţă oricăror potenţiale şocuri”, a punctat preşedintele Iohannis.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.