Apr 27, 2023

„România Neutră 2050”

Guvernul a ales să adopte cel mai ambițios scenariu de strategie pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În ședința sa de miercuri, Executivul a adoptat Memorandumul privind „România Neutră 2050”, un document complex, cu ținte de reducere a emisiilor CO2, dar și cu investiții care să ducă la aceste reduceri. Măsurile se centrează pe cele patru domenii, principale poluatoare: energie, transporturi, clădiri și agricultură.

„Este un moment important pentru Ministerul Mediului, pentru că ieri (n.r.- miercuri), în şedinţa de Guvern, s-a luat o decizie de principiu prin parcurgerea şi aprobarea prin memorandum a variantei scenariului, dintre cele trei propuse de firma de consultanţă. Este un moment important pentru că toate ministerele de resort şi Guvernul au fost de acord cu propunerea Ministerului Mediului în ceea ce priveşte alegerea scenariului „România Neutră 2050”. Este o provocare pentru România, este o provocare pentru Europa, este o provocare pentru întreaga planetă această trecere la o dezvoltare economică care are în vedere cel mai important element: reducerea emisiilor de carbon, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi trecerea la o dezvoltare sustenabilă şi atingere a acestei neutralităţi până în 2050”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, joi, la prezentarea documentului.

Oficialii Ministerului Mediului, prezenți la eveniment, au ținut să precizeze că strategia nu a intrat încă în dezbatere publică, dar au considerat că este trebuie prezentată cât mai repede cetățenilor, pentru că implicațiile aplicării strategiei sunt extrem de importante.

Potrivit ministrului, PricewaterhouseCoopers România a elaborat trei scenarii pentru această strategie, iar Guvernul a ales varianta „România Neutră 2050”. Studiul a fost realizat cu ajutorul Academiei de Științe și Arte din Macedonia. „Este cel mai ambițios scenariu, cu investiții semnificative, chiar uriașe. Versiunea adoptată de Guvern este o bornă de care se va vorbi în deceniile următoare”, a spus demnitarul.

„În domeniul transporturilor, pentru mobilitate cu emisii scăzute în domeniul locativ, cu o filosofie nouă pentru construcţiile noi şi investiţii semnificative, chiar uriaşe, pentru reducerea risipei energetice în domeniul locativ, pentru creşterea capacităţii noastre de a folosi mai puţină energie pentru acea suprafaţă locativă, în domeniul autorităţilor locale, în domeniul sanitar, de exemplu, unde iarăşi eficienţa energetică este foarte importantă, în domeniul industrial şi am lăsat la urmă domeniul energetic, unde investiţiile sunt uriaşe şi avem la dispoziţie programe europene, avem PNRR-ul şi fondurile structurale, avem RepowerEU. Toate vor contribui la realizarea acestor ţinte şi implementarea acestui scenariu România Neutră 2050”, a explicat ministrul Mediului.

Întârziere benefică

„Este pentru prima dată când ministerele se aşază la aceeaşi masă şi discută pe o perioadă mai îndelungată şi într-un mod foarte susţinut, intens, pentru a ajunge la o viziune la nivel de ţară şi pe care dorim să o discutăm astăzi cu dumneavoastră pentru că noi nu putem să dăm viaţa acestui document dacă nu ni-l asumăm toţi actorii relevanţi, interesaţi, afectaţi, dacă nu ne asumăm aceste ţinte”, a declarat Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria prim ministrului. Potrivit acesteia, documentul urmează să fie trimis la Bruxelles chiar vineri.

De altfel, Stategia privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuia elaborată de mai mulți ani, astfel că se explică și intensitatea cu care s-au făcut consultările cu toate ministerele implicate. Potrivit lui Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, există și o parte bună a acestei întârzieri: între timp, la nivelul Uniunii Europene, s-au adoptat mai multe documente precum Green Deal, de care trebuie să se țină seama în noua strategie. „Iar Ministerul Transporturilor nu are strategie care să meargă până în 2050”, a spus demnitarul. „Pentru toate sectoarele am insistat. Dacă există planuri de dezvoltare, acum este momentul să le introducă”, a spus Banciu.

Forma finală a „România Neutră 2050” va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.