Jan 25, 2023

România poate ajunge să consume doar energie regenerabilă până în 2050. Eficiența energetică este esențială. Studiu finanțat de UE | InvesTenergy

România și Europa pot deveni independente de combustibilii fosili până în 2050.

România poate ajunge să consume doar energie regenerabilă până în 2050, eficiența energetică fiind esențială pentru a ajunge acolo, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Aalborg din Danemarca în cadrul proiectului sEEnergies, un studiu finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020.

Studiul este prezentat de InfoClima România (infoclima.ro).

În ultimele trei decenii România a reușit să-și reducă consumul de combustibili, comparativ cu anul anul 1989, cu aproximativ 50%, cea mai mare parte din acest procent venind din restructurările masive din industria românească, si mai putin din eficiența energetică.

Până în anul 2050,  Romania are potențialul de a reduce consumul de energie primară cu încă 55%, cel de energie finală cu 47% până în anul 2050, conform scenariului eficient energetic, dezvoltat în proiectul prezentat. România are suficiente resurse eoliene și solare.

Conform Joint Research Centre Data Catalogue, în România se pot instala între 9 – 109 GW offshore, între 227 și 418 GW onshore și până la 381 GW fotovoltaic. Totuși, scenariul EE pentru România anului 2050 presupune 21 GW energie eoliană onshore, 5 GW de energie eoliană offshore și 19 GW energie solară, considerând că producția hidro a României râmâne aceeași ca astăzi, evidențiază InfoClima România.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.