Nov 23, 2022

România reia proiectul hidrocentralei de pe Dunăre, de la Turnu Măgurele-Nicopole

România și Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producție totală de 4400 GW pe an, respectiv 2200 GW pentru România.

“Astăzi am convenit cu ministrul Energiei din Bulgaria Rosen Hristov că este un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenței și securității energetice. Am purtat aceste discuții cu ministrul Hristov la cea de-a 26-a Conferință organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema “Energy & Development 2022», de la Atena”, a transmis Popescu.

Proiectul mai presupune şi construirea a două poduri peste baraje. De asemenea, proiectul prevede construcția a două centrale hidroelectrice identice ca echipare şi putere, una aparţinând României amplasată pe malul stâng, cealaltă Bulgariei amplasată pe malul drept, dar și două staţii de conexiuni, una pe malul stâng, iar cealaltă pe malul drept, care sunt interconectate între ele printr-o linie electrică aeriană care traversează Dunărea. Mai sunt incluse și două ecluze pentru navigaţie împreună cu construcţiile de navigaţie aferente, una pe malul stâng şi cealaltă pe malul drept, precum și o ecluză de viteză și două scări de pești.

Durata propusă pentru realizarea complexului hidrotehnic este de opt ani.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.