Oct 21, 2022

România va livra noi cantități de energie electrică Republicii Moldova. Sistemul energetic de peste Prut este în stare de alertă

Sistemul energetic din Republica Moldova, în stare de alertă pentru că nu există suficientă energie, va beneficia de aportul a încă 100 MW din România. De luni, situația din Moldova s-ar putea agrava.

“Am identificat alte 100 MW de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra 235 MW.

Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România,

Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană”.

Acesta este o parte din mesajul vicepremierului Republicii Moldova,  postat vineri seara pe facebook, în contextul în care operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat vineri stare de alertă, după ce furnizorul de stat Energocom a notificat în aceeași zi existența unui deficit de energie care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare.

“Reiterăm îndemnul autorităților publice centrale către consumatorii de energie electrică, de a depune efort în a economisi energia electrică în orele de vârf, minimizând astfel riscul dezechilibrării sistemului electroenergetic, caz în care , în scopul echilibrării sistemului electroenergetic, OST va fi în poziția de a recurge la limitarea consumului de energie electrică prin aplicarea deconectării instalațiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrică, prin intermediul operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice”, a transmis Moldelectrica.

Potrivit unor informații citate de Profit.ro, deficitul va crește de luni, de când centrala pe gaze de la Cuciurgani, din regiunea separatistă Transnistria, nu va mai asigura decât 27% din necesarul de electricitate de pe malul drept al Nistrului, în scădere masivă față de procentul de 70% din prezent, ca urmare a reducerii de către gigantul rus de stat Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova.

Amintim că Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, livrează, începând din 14 octombrie, energie electrică la o putere de 100 MW la 450 de lei/MWh către Energocom, firmă din Republica Moldova. Din informațiile din piață, ar fi fost vorba despre un contract cu livrare până la finalul lunii octombrie, iar compania din Moldova plătește energia în avans.

Nu există deocamdată informații despre cine va furniza din România cei 100 MW noi pomeniți de Andrei Spînu, și nici la ce preț.

Amintim că la jumătatea lunii martie s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european, ele funcționând anterior sincronizate cu rețeaua rusă.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.