Aug 2, 2023

Romgaz a emis Ordinul de începere (continuare) a lucrărilor la noua Centrală de la Iernut. Ministrul Burduja: Acum avem toate șansele să finalizăm această investiție. Răzvan Popescu, CEO Romgaz: Realizarea CTE Iernut intră în linie dreaptă. Termen de finalizare: 16 luni | InvesTenergy

Într-un interviu acordat InvesTenergy, Secretarul de stat Dan Drăgan s-a arătat încrezător că se va reuși ca prima cantitate de energie electrică ce va fi produsă de Centrala de la Iernut să fie injectată în rețea la sărșitul anului 2024

Romgaz a transmis Ordinul de începere a lucrărilor la obiectivul de investiții „Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”. De fapt, se continuă lucrările în vederea finalizării centralei.

Societatea a informat, printr-un raport transmis BVB, cu privire la predarea de către Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut executantului Duro Felguera a amplasamentului pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiții.

Deblocarea investiției „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze” a necesitat un efort susținut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Este cel mai așteptat proiect de producție de energie electrică din România ultimilor ani, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Este investiție strategică și ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunțat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producție internă, la un preț corect. Investiția este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcționarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a țării. Acum avem toate șansele să finalizăm această investiție”,  a precizat Burduja.

În data de 3 aprilie 2023 a fost încheiat Contractul de achiziție nr.40928/03.04.2023 cu Duro Felguera S.A., având ca obiect „Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: «Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze»”. Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire conform prevederilor contractului.

Răzvan Popescu, Director General al Romgaz, precizează: „În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei cu o putere instalată de 430 MW de la Iernut, un proiect strategic pentru Romgaz, cât și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să trecem efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate.”

Ministerul Energiei și Romgaz vor acorda o importanță sporită acestui obiectiv, astfel încât la finalul anului 2024 această capacitate de producție să fie pusă în funcțiune, se subliniază într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Într-un interviu acordat InvesTenergy, Secretarul de stat Dan Drăgan s-a arătat încrezător că se va reuși ca prima cantitate de energie electrică ce va fi produsă de Centrala de la Iernut să fie injectată în rețea la sărșitul anului 2024.

În ce privește întârzierea mult prea mare pentru această investiție, Drăgan a precizat: “Din păcate, ambele societăți care au avut Serviciul de inginerie, proiectare, achiziții și construcție (EPC), au intrat în insolvență. Una dintre societăți a beneficiat de un suport din partea statului spaniol și, finalmente, contractul a fost pus într-un cadru de normalitate”.

Întrebat dacă trebuie să se refacă ceva și cât anume s-a realizat din construcția centralei, Secretarul de stat din Ministerul Energiei ne-a spus: “Până în acest moment, nu au fost identificate defecțiuni în construcție. Furnizorii de echipamente rămân aceeași, respectiv General Electric. EPC-ul care va continua acest proiect are toată documentația și experiența prin Duro Felguera, prezentă la licitație, în cadrul unui nou contract, cu alți termeni și care ne dă și nouă încrederea că acest proiect se va realiza așa cum s-a convenit. Aproximativ 80% s-a realizat până acum din centrală”.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Insolvența celor două companii a dus la o situație juridică extrem de complicată și la întârzieri în implementare.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.