Sep 16, 2022

Romgaz, cel mai mare producător de gaze, a fost desemnat furnizor de ultimă instanță. De ce?

Romgaz și Premier Energy au fost desemnați de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei drept furnizori de ultimă instanță (FUI), potrivit deciziilor ANRE.

Romgaz și Premier Energy se vor alătura astfel celorlalte cinci companii care sunt FUI de gaze naturale: Electrica, OMV Petrom, Tinmar, Engie și E.On. Lunar, fiecare dintre aceste companii, vor asigura, prin rotație, furnizarea de gaze naturale în regim de ultimă instanță.

FUI este obligat să preia clienții furnizorilor concurențiali de gaze naturale dacă aceștia din urmă nu mai pot, din varii motive, să asigure gazele pentru clienții lor. Situația a apărut în piața românească în ultima parte a anului trecut, atunci când Engie, care era atunci furnizor de ultimă instanță, a preluat zeci de mii de clienți de la mai mulți furnizori care nu au putut rezista în piața din ce în ce mai scumpă a gazelor naturale.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din țară, dar care nu are experiență pe piața de furnizare, mai ales la clienții casnici, a ajuns să fie FUI pentru că noul regulament de desemnare al ANRE presupune să existe șapte astfel de companii.

De ce a ajuns și Romgaz FUI?

De ce și Romgaz? Probabil că autoriățile se tem ca, odată cu apropierea sezonului rece și în contextul tot mai complicat al aprovizionării cu gaze rusești, unii furnizori nu vor mai avea gaze pentru a asigura consumul clienților și de aceea au creat posibilitatea ca clienții furnizorilor care nu mai au gaze pentru ei să fie alimentați direct de producătorul Romgaz.

Există însă un mare “dar”, și anume faptul ca producătorul național să nu aibă nici el la rândul său gaze dacă va prelua un număr foarte mare de clienți. Asta pentru că, în baza reglementărilor actuale, este obligat deja să asigure, și la preț plafonat, și consumul tuturor furnizorilor pentru casnicii fiecăruia ( în limita cantităților disponibile) și consumul producătorilor de energie termică pentru populație.

Romgaz a fost obligată să vândă producția de gaze furnizorilor și CET-urilor, astfel încât, în momentul de față, nu mai există cantități de gaze disponibile până în primăvara 2023. Această Decizie ANRE înseamnă, în fapt, că după ce Romgaz a fost obligată să vândă gazele produse la preț reglementat de OUG nr. 27/2022, cu 150 lei/MWh, acum este obligată de Decizia ANRE să-și răscumpere gazele sale de la unii furnizori de gaze (care nu vor să-și mai țină clienții, pentru că nu le mai convine profitul pe care-l obțin) cu un preț de 1.243,19 lei/MWh (cotația gazelor vândute în luna septembrie pe BRM), pentru a le furniza gaze consumatorilor care au rămas fără furnizori″, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, fost președinte al Consiliului de Administrație al Romgaz.

El mai arată și că firma de stat nu are sistemele informatice necesare pentru a gestiona portofolii mari de clienți.

″Implementarea unui astfel de sistem de gestiune a vânzărilor en-detail durează 6 – 12 luni (a se vedea timpul necesar adaptării furnizorilor en-detail după fiecare ordonanță de plafonare), în condițiile în care aceste companii sunt specializate pentru astfel de vânzări: au call center, au birouri regionale, au contracte încheiate cu firme de distribuție a facturilor, au sisteme informatice interconectate cu cele ale operatorilor de distribuție gaze, au software-uri pentru profilarea consumatorilor, pentru nominalizarea – alocarea cantităților, au oameni angajați pentru a emite sute de mii de facturi etc.

Sistemul de gestiune nu este doar un soft de facturare, ar trebui să includă posibilitatea de facturare în masă, gestionarea profilelor de consum, pentru a putea determina cantitățile de nominalizat zilnic, gestionarea contractelor de achiziții vs cele de furnizare, pentru determinarea necesarului de achiziționat/vândut pe piața spot, de gestionare a capacităților rezervate în sistemul de transport gaze, nominalizarea și alocarea gazelor în sistemul de transport, nominalizarea și alocarea gazelor în 37 de sisteme de distribuție gaze etc.

În lipsa acestui sistem, consumatorii de gaze care sunt trecuți în FUI Romgaz nu vor putea primii cu lunile facturi și se vor trezi în situația în care o să le vină câte o factură pe câte 6 – 12 luni care trebuie plătită, conform contractului realizat de ANRE pentru FUI, în 30 de zile. Să facem un calcul: un consumator de gaze de tip casă medie care consumă 6.000 kWh/lună în medie pe lunile de iarnă, intră în FUI Romgaz în noiembrie 2022 și va primi factura în mai 2023, cu o valoare de 11.600 lei pe care ar trebui să o plătească până  în iunie 2023. Cum ar putea să facă acest lucru?″, se întreabă fostul șef al CA-ului Romgaz.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.