Feb 3, 2023

Romgaz și SOCAR încheie un nou contract pentru furnizarea de gaze | InvesTenergy

Companiile naţionale de gaze naturale din România şi Azerbaidjan, Romgaz și SOCAR, vor semna astăzi, 3 februarie 2023, un nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024 după ce, la începutul lunii ianuarie a acestui an, a demarat exportul de gaze suplimentare către România, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul face parte din delegaţia condusă de preşedintele României, Klaus Iohannis, care s-a întânit joi, în Azerbaidjan, cu preşedintele Republicii, Ilham Aliyev. Î

ntâlnirea vine după ce în luna decembrie, la Bucureşti, a fost semnat Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi a fost evidenţiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

„Discuţia de astăzi dintre preşedintele României şi al Republicii Azerbaidjan este o nouă dovadă concretă a maturităţii Parteneriatului Strategic româno-azer şi a capacităţii de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional. Mai mult chiar, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, a demarat, la începutul lunii ianuarie, exportul de gaze suplimentare către România, iar mâine va avea loc semnarea, de către cele două companii naţionale – Romgaz şi Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024”, a scris ministrul Energiei, pe facebook.

Virgil Popescu a anunţat, de asemenea, că vineri va participa la cea de-a noua Reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi la prima întâlnire a Green Energy Advisory Council. Cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt principii cheie care stau la baza cooperării dintre cele două state, dar şi a unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze, a precizat ministrul citat.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.