Jan 18, 2023

Romgaz va plăti taxa de solidaritate, respectiv 906 milioane lei. Proiect BVC 2023: Impozitele şi taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor societăţii | InvesTenergy

Romgaz trebuie să plătească 906,1 milioane lei în contul taxei de solidaritate. Suma apare în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei pentru 2023, ce a fost publicat și va fi supus aprobării acţionarilor, în ședința din 20 februarie.

Conform BVC, cheltuielile cu impozitele şi taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor societăţii.

Taxele totale ce vor fi plătite de Romgaz însumează 4,12 miliiarde de lei. La capitolul cheltuieli cu impozite, taxe şi vărsăminte asimilate sunt prevăzute: cheltuieli cu redevenţele calculate procentual la producţia fizică extrasă şi la condens  – 1.047.822.000 lei impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor – 2.202.924.500 lei contribuţia la fondul de tranziţie energetică – 1.794.800 lei contribuţiile datorate către ANRE- 13.997.000 lei contribuţia de solidaritate – 906.104.000 lei impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu şi alte impozite şi taxe.

Romgaz estimează  un profit brut de circa 2,6 miliarde de lei în 2023, cu 14% sub cel estimat pentru acest an, de 3 miliarde de lei. Profitul net este estimate la 2 miliarde de lei. Dacă Romgaz a prevăzut taxa de solidaritate, în proiectul de BVC pe 2023,  grupul austriac OMV a anunţat că nu va plăti această taxă, motivând că “ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu,  a solicitat Comisiei Europene clarificări în privinţa regulamentului european transpus în legislaţia naţională prin ordonanţa de urgenţă pe energie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate.

„Pentru a nu mai fi neclarităţi în interpretarea regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2, definiţii din regulament, şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul, care spune că, în cazul în care există neclarităţi în implementare pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate, statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a precizat ministrul Câciu, citat de Agerpres.

Conform prevederilor legale în vigoare, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 – Extracţia ţiţeiului, 0620 – Extracţia gazelor naturale, 0510 – Extracţia huilei, 1910 – Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 – Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului. Contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate. Între timp, ANAF este în control la OMV Petrom, precum și la alte companii. Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a afirmat, la Antena 3, că OMV Petrom va fi verificat „la sânge”, iar în cazul în care compania refuză să achite taxa de solidaritate, ANAF va „emite o decizie de impunere”.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.