Dacă acționarii vor fi de acord, Romgaz va vinde gaze naturale către Electrocentrale București, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Capitală, la preț reglementat, și în iarna ce urmează, respectiv perioada noiembrie 2023 – martie 2024.
Acționarii Romgaz și Electrocentrale sunt solicitați să aprobe, în ședința programată pentru data de 25 octombrie, aprobarea încheierii unui contract de vânzare gaze naturale în baza prevederilor OUG nr.119/20221 cu Electrocentrale București.
SNTGN Transgaz, în calitate de operator de transport şi sistem (OTS), a stabilit, în conformitate cu prevederile OUG nr.119/2022, ca obligaţie de vânzare în sarcina producătorului SNGN Romgaz (Romgaz), către Electrocentrale, cantitatea de 2.056.300,839 MWh, cu livrare în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, potrivit unui referat al Romgaz.
În același document se precizează că a fost încheiat Contractul de vânzare gaze naturale nr. PET18/2023, acesta urmând să intre în vigoare și să producă efecte numai după aprobarea acționarilor Romgaz și ai Electrocentrale București.
Prețul este reglementat, conform prevederilor OUG nr.119/2022, la care se adaugă tariful de intrare în SNT și TVA. Contractul va intra în vigoare.
Electrocentrale București – ELCEN, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București și unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, a ieșit din insolvență în februarie 2023. Societatea se prezintă cu un plan investiții foarte ambițios pentru perioada 2023-2030, de circa 640 milioane euro. Proiectele de investiții planificate sunt de maximă necesitate, având în vedere importanța asigurării energiei electrice și termice la nivelul municipiului București și în SEN. Fără investiții în următorii 4-5 ani, centralele vor produce mult sub necesarul de energie termică al capitalei, spun reprezentanții ELCEN. CET-urile ELCEN sunt esențiale pentru București și au, de asemenea, un rol foarte important pentru Sistemul Energetic Național.
Sursa: InvesTenergy