Sep 2, 2022

Rusia a închis robinetul de gaze spre Europa până mâine. Dar dacă ne obişnuim aşa?

Fluxul de gaze ruseşti prin Nord Stream 1 a fost oprit miercuri pentru mentenanţă şi ar urma să fie reluat mâine, 3 septembrie. După o creştere viguroasă în ultima lună preţurile s-au mai calmat la bursa din Viena, în urma marcărilor de profit, dar orice sincopă ar reinflama spiritele.

Gazprom a anunţat, la începutul lunii august, că va întrerupe fluxul de gaze prin conducta Nord Stream1 până sâmbătă, o pauză de trei zile pentru mentenanţă de rutină a unei staţii de compresoare, cea din Portovaia, care funcţiona de altfel cu o singură turbină.

Şeful Agenţiei Federale de Reţea a Germaniei, Klaus Mueller, declara atunci că lucrările de mentenanţă sunt de neînţeles din punct de vedere tehnic, iar el consideră că este o modalitate de a pedepsi Germania pentru că a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

O iritare de înţeles având în vedere că Gazprom a redus în mod repetat debitul de gaz prin Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, cum ar fi repararea echipamentelor. Iar din NS1 gazul pleacă spre întreaga Europă.

Franţa a acuzat, la rândul său, marţi, Moscova că foloseşte alimentarea cu energie drept “armă de război”.

Premierul francez Elisabeth Borne ceruse luni companiilor să elaboreze planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că acestea vor fi afectate primele dacă Franţa este obligată să raţionalizeze gazele şi electricitatea.

Ea a făcut aceste declaraţii după ce compania franceză Engie a anunţat că va primi mai puţin gaz de la Gazprom, de marţi, din cauza unei dispute contractuale.

Guvernele europene se străduiesc să răspundă creşterii costurilor cu energia pentru întreprinderi şi gospodării şi să găsească alternative la sursele de gaze naturale ruseşti pentru a le stoca pentru iarnă.

Un preţ plafonat la energie ar fi de luat în calcul la nivel european, dar rămâne de văzut în ce măsură va fi eficientă o astfel de măsură în conditiile penuriei.

Miniştrii europeni ai Energiei vor organiza o întâlnire de urgenţă pe 9 septembrie pentru a discuta despre criza energetică. Germania este dispusă să ia în considerare un plafon al preţului gazelor, au relatat marţi mai multe ziare italiene, citând un mesaj text trimis de ministrul german al Economiei miniştrilor europeni ai Energiei.

Premierul italian Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene, făcuse anterior presiuni pentru impunerea unui plafon al preţurilor, cerand măsuri pentru separarea costului energiei electrice de preţul gazului.

“Nu există soluţii magice de luat în calcul, va exista o strategie probabil la nivel european care să impună o plafonare a preturilor pentru consumatori, cu suportarea diferenţelor faţă de preţurile de achiziţie din bugetul UE, prin PNRR, pe model spaniol. Orice alte variante pe plan local vor fi mai puţin eficiente sau greu de pus in practică – de exemplu revenirea la preţuri reglementate în condiţiile interzicerii exporturilor, dar permiterea în schimb a importurilor (pentru ca statele din UE depind de importuri) e imposibil de implementat în UE”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO.

Sursă: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.