Sep 2, 2022

Rusia: economia scade, investiţiile de capital cresc

Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primul semestru din 2022, faţă de perioada similară din 2021, dar investiţiile de capital, unul dintre motoarele creşterii PIB, au sporit cu 7,8% în acelaşi interval, arată datele Serviciului Federal de Statistică Rosstat, potrivit Reuters.

Economia rusă, dependentă de exporturi, a intrat în recesiune, fiind afectată de sancţiunile occidentale în urma invadării Ucrainei, dar nivelul declinului a fost mai redus decât s-a previzionat iniţial.

Economia Rusiei se va contracta cu mai puţin de 3% anul acesta, deoarece soliditatea pieţei forţei de muncă a ajutat la atenuarea impactului asupra economiei al conflictului din Ucraina, a afirmat recent prim-vicepremierul Andrei Belousov. În 2022, PIB-ul Rusiei va scădea “uşor peste 2%”, iar în 2023 “cu cel mult 1%”, a prognozat Belousov, conform Agerpres.

Unii economişti previzionează un declin al economiei Rusiei de 15% în 2022.

În trimestrul al doilea din 2022, investiţiile de capital din Rusia au urcat cu 4,1% în ritm anual, după un avans de 12,8% în primele trei luni din acest an, în special în domeniul minier şi în industrie, arată datele Rosstat.

Deşi preţul mai ridicat al exporturilor ruse de petrol au atenuat impactul sancţiunilor occidentale şi rata oficială a şomajului este la un nivel minim record de 3,9%, salariile reale, ajustate la rata inflaţiei, s-au diminuat cu 3,2% în iunie, faţă de perioada similară din 2021.

De asemenea, vânzările cu amănuntul, un indicator al cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie, după un declin de 9,6% în iunie.

• Rusia ia în considerare cumpărarea a 70 de miliarde de dolari în yuani şi alte monede ale ţărilor “prietenoase”

Rusia ia în considerare un plan ce vizează cumpărarea, în acest an, a 70 de miliarde de dolari în yuani şi alte monede ale ţărilor “prietenoase”, ca să încetinească aprecierea rublei, spun surse citate de Bloomberg.

“În noua situaţie, acumularea de rezerve valutare lichide pentru viitoarele crize este extrem de dificilă şi nu este oportună”, se arată în textul propunerii pregătite pentru reuniunea Guvernului cu oficialii Băncii Centrale a Rusiei, conform Bloomberg.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Rusiei nu au fost disponibili imediat ca să răspundă solicitărilor Reuters de a comenta informaţia publicată de Bloomberg.

O analiză CNN arăta, recent, că la şase luni după ce a invadat Ucraina, Rusia se află într-o recesiune profundă, însă economia sa se dovedeşte mult mai rezistentă decât se aştepta, fapt datorat, în principal, achiziţiilor de petrol rusesc pe care le fac India şi China. Banca centrală de la Moscova aşteaptă ca economia Rusiei să scadă cu 4-6% în 2022, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) – cu 6%.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna octombrie era de 243 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut până la 223,5 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 11.17 atingea 244 euro.

Spania va reduce din octombrie TVA la gazele naturale, de la 21% la 5%, ca să atenueze povara asupra gospodăriilor şi companiilor, afectate de creşterea costurilor cu energia, a anunţat ieri premierul Pedro Sanchez, la postul local radio Cadena SER, conformReuters.

În ultimul an, Spania a redus de două ori TVA la electricitate, iar autorităţile de la Madrid s-au angajat să reducă folosirea gazelor.

Şi Germania a anunţat luna trecută că va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru a încerca să atenueze povara asupra gospodăriilor şi companiilor, notează Agerpres.

Producătorul rus de gaze Gazprom a înregistrat, în primul semestru din 2022, rezultate foarte bune, iar veniturile din 2022 le vor depăşi pe cele din 2021, a anunţat directorul general Alexei Miller, citat de Reuters.

Producţia Gazprom de gaze naturale s-a situat la 288,1 miliarde metri cubi (bcm) în primele opt luni din 2022, în timp ce exporturile în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au reprezentat 82,2 bcm, a declarat Miller, fără să ofere cifre comparative. Exporturile în China au sporit cu 60% în ritm anual.

Producţia Gazprom a scăzut cu 13,2% în perioada 1 ianuarie – 15 august, iar exporturile în afara fostei Uniuni Sovietice – cu 36,2%.

Miller a anunţat că, în acest moment, capacităţile de stocare a gazelor din Rusia sunt pline în proporţie de 92%.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a coborât cu 2,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 93,44 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a scăzut cu 2,1%, la 87,68 dolari barilul la ora locală 07.16.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,8%, la 1.713,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 07.18, cea spot – cu 0,5%, la 1.701,97 dolari/uncie.

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,23 dolari/buşel la ora locală 07.20, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie – cu 1,3%, la 6,62 dolari/buşel.

Sursă: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.