Sep 30, 2022

Salvarea Electrocentrale Constanța de la faliment. Planul de reorganizare, confirmat de Tribunalul Constanța | InvesTenergy

Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanța, aflată în insolvență, a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%. Acest angajament declarat de a implementa măsurile este un pas esențial pentru atingerea obiectivului procesului de restructurare a Electrocentrale Constanța, anume asigurarea viabilității economice pe termen lung și menținerea furnizării serviciilor de apă caldă și căldură pentru populația Municipiului Constanța.

„CITR a propus o soluție inovativă de redresare, care nu a mai fost implementată până în prezent. Strategia propusă de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primăria Constanța de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investiții în sistemul de distribuție a energiei termice la nivel local, vechimea și ineficiența acestora fiind cauza principală a pierderilor agentului termic și a insolvabilității societății Electrocentrale Constanța.

Mai mult, strategia creează premisele dezvoltării societății și către producția de energie electrică, într-un moment în care România are mare nevoie de energie. Proiectul se derulează cu sprijinul permanent al Ministerului Energiei”, a declarat Florin Constantin, Partener CITR, în calitate de Manager de caz CET Constanța.

Pentru asigurarea continuității activității de producție de energie termică, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanța) și implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanța prin Primăria Municipiului Constanța.

Următorul pas în procedură este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea publică a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, în strânsă colaborare cu autoritățile române. În același timp,  CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate în activitatea curentă de producție a energiei termice, precum și la recuperarea creanțelor înregistrate față de terți.

Realizarea planului se va desfășura pe o perioadă de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas către stat este estimată la o perioadă de cel puțin opt luni. Domnul Vergil Chițac, Primarul Municipiului Constanta a menționat: „Salutam acest nou pas în eliberarea CET de povara trecutului îndepărtat. Municipiul Constanța are nevoie de CET iar Primăria face pașii necesari pentru a ni-l aduce. Continuam astfel construcția unei infrastructuri energetice moderne.”

Electrocentrale Constanța SA  a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanța sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA Constanța, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale București și ANAF. Societatea Electrocentrale Constanța SA este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii și preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanța. Societatea deține termocentrala CET Palas, pusă în funcțiune în anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural. CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008.

Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.