Feb 25, 2022

Care vor fi măsurile de sprijin în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale?

Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit săptămâna aceasta pentru a discuta și stabili măsurile de sprijin pentru români, aplicabile de la 1 aprilie, în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

La discuţii au participat miniştrii Energiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Muncii, Marius Budăi, Economiei, Florin Spătaru, Antreprenoriatului, Constantin Cadariu, Mediului, Tanczos Barna, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, şi consilierul de stat George Agafiţei.

Guvernul a decis joi, 24 februarie 2022, noile măsuri de sprijin și protejare a României de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Acestea vor fi aplicate timp de un an de zile, începând cu data de 1 aprilie. Premierul Nicolae Ciuca spune că acestea vor avea un impact financiar total de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022 și că vizează atât consumatori casnici, cât și noncasnici.

Măsurile de sprijin pentru electricitate vor avea un impact total în valoare de de 9,16 miliarde de lei pentru:

  • clienții casnici care au un consum lunar până în 100 de kWh. Pentru aceștia, s-a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei/kWh (tva inclus). Actualmente în această categorie se încadrează 4 milioane de gospodării.
  • clienții casnici care au un consum lunar care variază între 100 și 300 de kWh. Pentru aceștia, se va aplica tariful de 0,8 lei/kWh (tva inclus). Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.
  • clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc. În aceste cauzri, se va aplica un tarif unic, respectiv de 1 leu/kWh (tva inclus). Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.
  • mariilor consumatori de energieli se vor aplica scheme de ajutor de stat care au rolul de a asigura reducerea costurilor cu până la 20%.

Măsurile de sprijin pentru gaze naturale vor avea un impact total estimat în valoare de 5,3 miliarde de lei  pentru:

  • clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc . Aceștia vor plăti un tarif de 0,31 lei/kWh. Impactul estimat este de 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2022.
  • consumatorii non-casnici costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kWh.
  • marii consumatori vor beneficia de scheme separate care vor avea un impact estimat de 2.5 miliarde de lei până la sfârșitul acestui an.

Măsurile de sprijin pentru energia electrică și gaze naturale menționate  vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.

Premierul Ciucă a mai precizat faptul că Guvernul a decis aplicarea unei serii de măsuri suplimentare pentru piață pentru a tempera volatilitatea prețurilor, însă fără a încălca regulile europene care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie:

  • introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România în vederea descurajării tranzacțiilor repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.
  • suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Se consideră că această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.
  •  rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Aceste măsuri vor fi implementate după data de 1 aprilie, iar premierul susține că aceste soluții vor oferi stabilitate a prețurilor cu respectarea prețurilor libere.

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.