Jul 26, 2023

Senatorul Antal Lóránt: Prosumatorii pot cere compensarea financiară a surplusului de energie produsă la o lună, nu după 2 ani

Un nou proiect de lege menit să sporească drepturile prosumatorilor a fost elaborat de către senatorul UDMR, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senat, Antal Lóránt.

„Zeci de mii de cetățeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii. Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislația actuală creează dificultăți inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producție de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior. Astfel, aceștia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanță pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncționalități.

Astfel, această investiție făcută de prosumatori capătă o valoare tangibilă, dându-le libertatea și dreptul de a-și gestiona mai bine propriile resurse, aspect de care am ținut cont și în celelalte schimbări pe care le propunem”,  a adăugat Antal.

Mai precis, proiectul de lege depus recent la Senat prevede și crearea unor alternative în ceea ce privește modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată. Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiția ca aceeași companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât și de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alți consumatori aparținând aceluiași furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, școli sau chiar pentru punctele de consum deținute de alți membri ai familiei.

„Într-un context în care tranziția verde devine un proiect strategic, rolul nostru, ca legislatori, este să eliminăm limitările inutile care îngreunează acest proces, să prevenim potențialele abuzuri din partea marilor companii furnizoare, să înlesnim deciziile potențialilor prosumatori și să prioritizăm bunăstarea cetățenilor pe o piață energetică în continuă schimbare”, a conchis inițiatorul din partea UDMR.

În perioada care urmează, proiectul de lege va fi dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate, ceea ce va avea loc, cel mai probabil, odată cu începutul sesiunii parlamentare de toamnă.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.