Nov 18, 2022

Septimiu STOICA, BRM: Mi-e teamă că mediul politic românesc a reușit să pericliteze grav construcția instituțională a piețelor energetice

Mi-e teamă că mediul politic românesc a reușit să fisureze, să pericliteze grav construcția instituțională a piețelor energetice din țara aceasta, mai grav aproape decât se întâmplă în orice țară din Europa, a spus Septimiu STOICA, Președinte AGA la Bursa Română de Mărfuri (BRM), la cea de-a patra ediție a evenimentului FORUMUL GAZELOR NATURALE: Criza Energetică – Risc sau Oportunitate pentru FIT FOR 55, organizat de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, pe 9 noiembrie 2022.

El a detaliat: “Reacția a fost absolut copilărească, economia este o știință aparent simplă, dar în realitate este foarte complicată. Dacă pui mâna și apeși pe ceva, riști să perturbi niște echilibre care se refac nu prin simpla ridicare înapoi a mâinii, ele se transmit. Pierderile sunt mari și noi am franjurat această piață, am afectat această infrastructură, vreau să cred că nu iremediabil. Ne-am luptat atâția ani cu ordonanța de urgență de tristă amintire pe care o știți, ca acum să plonjăm iar în lucruri de felul acesta, în plafonări, în căutarea fără sfârșit a consumatorilor vulnerabili, măcar dacă am ști să o facem.”

El a spus ca asaltul care s-a dat împotriva pieței românești din interior s-a făcut pe două planuri: “Întâi un asalt de tip ideologic, profesionist, în care au fost demonizate piețele și actorii din piață. Piețele sunt cele care au condus la costuri de 200-300 pentru MWh și nu conjunctura, deși ele duseseră lucrurile să funcționeze atât de bine înainte de 24 februarie 2022. Acum, prețurile pe marile hub-uri au ajuns din nou la 60 – 50. Acum nu mai este meritul piețelor?

Apoi cu privire la furnizori, la traderi, ei au ajuns să fie spoliatorii neamului, ei au ajuns să fie suspectați și arătați cu degetul. Rezultatul? Treptat au început să se retragă. Rămân câțiva, cei mari de regulă, o să avem din nou monopoluri, nu mai avem piețe la termen, sunt disperați consumatorii mari că trebuie să vină numai pe piețe spot, știm bine la ce disfuncționalități se ajunge pe tema aceasta. Legislativ, deși am fost consultați, rezultatul nu s-a făcut cum am propus, ci cum s-a crezut și cum dă bine în Uniunea Europeană, pentru că probabil suntem cei mai docili actori, dă bine populist în țară.”

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.