Prețul energiei electrice este la niveluri fără precedent în istorie, și în România și în Europa. Dincolo de măsurile de sprijin luate de Guverne, și consumatorii pot face un lucru: se reducă, acolo unde se poate, consumul. Avantajele obținute în urma unor acțiuni simple se pot dovedi mai mari decât v-ați imaginat.
Majoritatea clienților casnici de energie electrică plătesc în România prețuri plafonate la energia electrică, iar Guvernul acoperă diferența dintre prețul mare din piață și prețul mic din factură. Diferențele sunt însă din ce în ce mai mari, efortul statului a crescut considerabil, și probabil că, la un moment dat, și clienții români vor plăti prețul real al energiei electrice – plafonările nu pot dura la infinit – iar atunci vor avea grija facturii.
Pe de altă parte, chiar până la acel moment, clienții casnici trebuie să conștientizeze că un consum mare de energie îi va dezavantaja profund în viitor, iată de ce: prețurile plafonate se plătesc în funcție de consumul mediu lunar al anului precedent. Cu alte cuvinte, dacă acum cineva cu un consum lunar mediu de, să spunem, 290 kWh anul trecut, plătește prețul plafonat de 80 de bani/kWh, dacă anul acesta nu va “sta” sub pragul de consum mediu lunar de 300 kWh, anul viitor nu va mai plăti prețul plafonat, ci cel de contract. Care poate fi, în funcție de furnizor și de condițiile de atunci din piață, dublu, triplu, sau chiar mai mare.
La fel, dacă acum plătiți un preț mare, de piață, pentru că anul trecut ați avut un consum mediu lunar de peste 300 kWh, trebuie să știți că, dacă anul acesta veți reduce consumul sub acest prag, veți primi, la o regularizare, bani înapoi.
În aceste condiții, conștientizarea avantajelor unui consum rațional de energie electrică este esențială, chiar dacă acum, având în vedere prețurile plafonate și facturile relativ mici ale multor clienți, pare a nu fi ceva care să le dea bătăi de cap multora. Facturile nu vor rămâne mici la infinit, și, înainte de a fi puși în situații delicate, consumatorii ar trebui să se gândească să -și reducă consumul, acolo unde se poate, mai ales prin reducerea risipei.
Engie România, unul dintre furnizorii de gaze și energie electrică importanți din România are o campanie de economisire a consumului de gaze și energie electrică. Iată câteva sfaturi simple de la Engie pentru economisirea energiei electrice
1. Evită risipa de energie
Poți reduce consumul lunar cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosești.
Optimizează consumul de energie electrică folosind modul de ecomisire al aparatelor electrice și evitând utilizarea modului stand-by.
2. Iluminează smart
Poți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.
Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.
Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere.
3. Răcește eficient locuința
Energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Vara, setează aparatul de aer condiționat la aproximativ 25°C. Cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%.
Alege să nu lași pornit ventilatorul atunci când ieși din încăpere. Acesta doar ventilează aerul, oferind senzația de răcoare, însă nu va scădea temperatura ambiantă.
4. Redu consumul electrocasnicelor
Poți evita consumul inutil de energie electrică și apă, utilizând mașina de spălat doar atunci când este plină. În acest mod, o familie poate economisi până la 11.000 litri de apă pe an.
Pentru ca frigiderul tău să fie eficient energetic, evită să îl amplasezi lângă cuptor sau calorifer. Setează frigiderul la o temperatură între 1 – 4 °C, iar congelatorul la -18°C.
Atunci când schimbi electrocasnicele, optează pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%.
Sursă: E-nergia