Oct 17, 2022

Sfaturi simple de economisire a gazelor naturale, de la Engie

Sezonul rece se apropie și, chiar dacă prețurile la gazele naturale furnizate populației sunt plafonate de Guvern indiferent de consum, economisirea, atunci când este posibil, a gazelor, este de dorit pentru a se reduce factura.

Populația plătește în această iarnă un preț plafonat al gazelor naturale de 0,31 lei/kWh, indiferent de furnizor și, situație deosebită față de iarna trecută, plătește acest preț plafonat pentru tot consumul de gaze – nu mai există un prag de consum până la care să se aplice acest plafon de preț.

Deși există o mai mare predictibilitate a facturii față de anul trecut, totuși, mai ales în cazul unui consum mare, factura se poate dovedi uneori dificil de plătit, pentru că și acest preț plafonat este mai mare, pentru unii clienți care au avut parte de contracte avantajoase cu furnizorii lor, decât prețurile de acum un an.

În acest context, acolo unde este posibil, economisirea gazelor naturale ar trebui să fie avută în vedere. Engie, cel mai mare furnizor de gaza naturale pentru populație din România, derulează  o campanie de economisire a consumului de gaze și energie electrică.

Iată câteva sfaturi simple de la Engie pentru economisirea gazelor naturale.

Acordă atenție centralei și instalației termice

Poți înlocui centrala veche, clasică cu una noua, în condensație, iar consumul de energie va scădea cu până la 20%.

Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde.

Setează temperatura optimă

Iarna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%.

Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.

Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.

Încălzește eficient locuința

Pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilier în apropierea acestora.

În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.

Economisește în bucătărie

Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.

Atunci când gătești, evită, pe cât posbil, să deschizi ușa cuptorului, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.