Nov 9, 2022

Sjoerd Ammerlaam, Europe Network – CME: Trebuie să implicăm cât mai mulți oameni calificați pentru progresul tranzițiilor energetice de succes | InvesTenergy

“Dezvoltarea tehnologiilor energetice este extrem de importantă, dar trebuie să se acorde  o importanță majoră  oamenilor, utilizatorilor de energie. Daca nu luăm în considerare și aspectul umanizării energiei, vorbim în van. Trebuie să facem apel la acțiune și la implicarea cât mai multor oameni calificați (muncitori, femei, viitori lideri energeticieni, clienți, cetățeni) pentru a obține progresul tranzițiilor energetice de success”, a declarat Sjoerd Ammerlaam – senior regional manager Europe Network din cadrul Consiliului Mondial al Energiei, invitatul special al CNR-CME la Conferința „Trilema Energiei în contextul Programelor finanțate de UE”.

Conceptul de Umanizare a Energiei/Humanising Energy a fost atent și îndelung dezbătut în cadrul Consiliului și se bucură deja de o largă susținere în rândul Comitetelor Membre ale Consiliului și ale tuturor părților interesate, a specificat Ammerlaan. El a prezentat, în cadrul conferinței, setul de instrumente elaborat de catre CME pentru  tranziția energetică, cu accent pe cele trei perspective ale Trilemei Energiei, subliniind  direcțiile viitoare de acțiune și, în mod special, rolul pe care  oamenii trebuie să-l aibă în tranziția energetică Conferința a fost organizată de către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei(CNR-CME), în parteneriat cu Transelectrica, Universitatea Politehnica București și Transgaz, a analizat cele trei dimensiuni ale Trilemei Energiei: securitatea energetică, sustenabilitatea climatică și accesibilitatea energetică.

Trilema Energiei reprezintă unul dintre cele cinci instrumente importante în tranziția energetică, recomandate și acualizate anual de peste 10 ani de către Consiliul Mondial al Energiei, pentru atingerea țintelor privind reducerea emisiilor de CO2 și schimbări climatice. La Summit-ul „Trilema Energiei”, organizat la Aberdeen- Scoția în luna octombrie de către Consiliul Mondial al Energiei, a fost lansată o nouă metodologie de calcul a Indexului Trilemei Energiei. Cele trei dimensiuni ale Trilemei Energiei dezbătute la Summit au fost: Securitatea Energetică la nivel național și regional, Sustenabilitatea Climatică în contextul Green Deal și Accesibilitatea consumatorilor la energie.

„Prin organizarea conferinței de astăzi, CNR-CME dorește să sublinieze încă o dată importanța celor trei dimensiuni din conceptul global al Trilemei Energiei, care susține că o tranziție energetică de succes poate fi realizată doar prin abordarea echilibrată și concentrată a tuturor celor trei piloni – securitate energetică, accesibilitate și sustenabilitate climatică, astfel încât să ne asigurăm că niciunul dintre actorii care compun lanțul energetic nu este lăsat în urmă”, a subliniat în alocuțiunea sa de deschidere dl Dan Ioan Gheorghiu, președintele CNR-CME.

„Ne bucurăm că sunteți alături de noi pentru a dezbate împreună aspecte importante ale celor trei perspective analizate, precum și locul ocupat de România în clasamentul Trilemei Energiei,  ca instrument puternic al Consiliului Mondial pentru evaluarea globală a țărilor membre pe baza indicatorilor rezultaţi conform celor trei piloni – vârfurile triunghiului. Ne-am dorit în mod special să aducem la aceeași masă reprezentanți ai celor mai importanți actori din sistemul energetic, mediul economic și academic pentru a identifica principalele provocări și soluții necesare în asigurarea unei tranziţii energetice sigure, sustenabile şi accesibile la nivel național și regional pe tot lanţul energetic, de la consumatorul casnic până la producătorii mari de energie”, a precizat la rândul său dl Ștefan Gheorghe, directorul general executiv al CNR-CME. Indexul Trilemei Energiei prezintă un instrument de dezvoltare continuă și un clasament comparativ al sistemelor energetice din 127 țări, cu estimarea performanațelor acestora pe cele trei dimensiuni amintite: securitate, sustenabilitate, accesibilitate energetică. Indexul se bazează pe datele globale și naționale primite de la Comitetele Membre ale Consiliului Mondial al Energiei și includ  recomandări pentru îmbunătățirea coerenței politicilor energetice, a inovării politicilor integrate care să ajute la dezvoltarea unor sisteme energetice bine calibrate.

Printre aspectele importante subliniate în cadrul Conferinței s-a arătat că securitatea energetică măsoară capacitatea unei națiuni de a satisface în mod fiabil cererea actuală și viitoare de energie, de a rezista și de a reveni rapid din șocurile sistemului energetic, cu întreruperi minime ale aprovizionării cu energie. De asemenea, au fost evidențiate aspecte privitoare la stocarea energiei în lacurile de acumulare ale hidrocentralelor, prețurile mari ale energiei, analizarea de către autorități a propunerii de menținere în funcțiune a două grupuri pe cărbune de 330 MW la Turceni și Rovinari. S-a mai arătat, că există avize pentru proiecte în Suse Regenerabile de Energie (SRE) de peste 37.000 MW, întrebarea este câte dintre acestea se vor realiza? În primele nouă luni din 2022, contribuția SRE de participare în Sistemul Energetic Național a fost de 14,7% . Problema securității energetice trebuie privită din două perspective: costuri și oportunitate, iar cuvintele cheie sunt consolidarea cooperării cu sistemele energetice vecine și abordarea unitară a problematicilor la nivelui Uniunii Europene. În clasamentul general al Indexului Trilemei Energetice din 14 țări, nouă țări operează reactoare nucleare, iar din clasamentul securității energiei, 7 țări din 10 țări operează reactoare nucleare. Trebuie acordată o atenție mult mai serioasă problemei stocării energiei. Deja au început să vină solicitări de racordare la rețea a SRE plus stocare, iar Operatorul de Transport și de Sistem – Transelectrica a obținut aprobarea de instalare a SRE pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, inclusiv stocare. În continuare, gazul natural rămâne combustibil al tranziției, la care se va alătura cât de curând și hidrogenul. Este necesară dezvoltarea cadrului de reglementre privind utilizarea hidrogenului.

Securitate energetică înseamnă și asigurarea rezilienței la utilizatorul final, alături de reziliența rețelelor de transport si distribuție. Există în desfășurare un proiect privind compatiblitatea elementelor de infrastructură în transportul și distribuția de gaz natural în amestec de maximum 20% hidrogen (amestec în volume). Agenda UE pentru orizontul de timp 2030 trebuie decalată pentru anul 2035. Trebuie să învățăm din lecțiile trecutului, constatând că acum plătim deciziile care nu au fost luate la timpul potrivit. Este de asemenea deosebit de important ca diplomația energetică, ridicată la rang de excelență de Mihnea Constantinescu, fostul Ambasador pentru Securitate Energetică, să capete din nou importanța cuvenită, să fie deschisă, elegantă,  o diplomație a interacțiunii cu actorii din mediul instituțional și privat. Cuvântul de ordine al perioadei actuale este colaborare cu țările vecine. La Conferință au participat experți și specialiști de marcă din sectorul energiei, domeniul economic și mediul academic. Un material informativ cu sinteza și principalele concluziil ale conferinței va fi redactat și transmis autorităților de către CNR-CME, pentru o mai bună informare privind cele trei dimensiuni ale Trilemei Energiei și măsurile care se impun a fi luate.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.