Mar 28, 2022

SOLUȚIA PENTRU A IEȘI DIN CRIZA ENERGETICĂ – PROIECTUL LEGISLATIV PRIVIND FINALIZAREA HIDROCENTRALELOR ABANDONATE A FOST ADOPTAT ÎN PARLAMENT

Se pare că România a reușit să identifice una dintre soluțiile existente pentru a depăși criza energetică, respectiv, deblocarea proiectului legislativ privind finalizarea hidrocentralelor de pe Jiu.

Proiectul de lege s-a votat de curând în Parlament, iar potrivit acestuia nouă hidrocentrale ar urma să se termine de construit în anii care urmează. Prin implementarea și finalizarea sa s-ar putea reduce la jumătate cantitatea de energie importată.

Reiterând cele menționate mai sus referitor la proiectul de lege aflat în dezbatere publică observăm că se va permite deblocarea lucrărilor la o serie de hidrocentrale care se află în arii naturale protejate. Limitele ariilor protejate vor putea fi modificate în acest sens dacă, pentru suprafețele respective, vor fi aprobate obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiective în curs de execuție sau demarate la momentul respectiv.

”Sunt proiecte într-un stadiu foarte avansat, cum este proiectul de la Răstoliţa sau proiectul de la Bumbeşti. Pentru centrala Dumitra urmau probele de punere în funcţiune ale echipamentelor.” declară Bogdan Badea, Președintele Hidroelectrica.

Conform celor mai recente cifre furnizate de Hidroelectrica, Răstolița va avea o putere instalată de 35,3 MW, Dumitra, de 21 MW iar Bumbești, de 41 MW.

Din totalul de putere instalată în capacitățile de producție de energie electrică la acest moment (18.538 MW – potrivit ANRE) ar reprezenta aproximativ 0,5%.

Ca energie livrată, cele 3 hidrocentrale, ar ajunge la 376 GWh/an, adică în jur de 0,6% din producția de energie electrică a României în acest moment.

Silvia Vlăsceanu, director Executiv HENRO – Asociația Producătorilor de Energie Electrică și expert în energie susține următoarele: ”Dacă s-ar pune cele 2-3 care sunt avanate deja, sunt peste 200 de megawati, care s-ar putea da până în anul 2023”.

Adică ar putea să asigure curent electric pentru 200 de mii de gospodării. Iar dacă s-ar deschide toate cele nouă hidrocentrale, capacitatea de producţie ar fi şi mai mare. De peste un terawatt oră.

 

 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.