Sep 30, 2022

Statele membre UE aprobă impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit astăzi impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile care privesc viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei, posibil o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit astăzi la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse luna aceasta pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.

După finalizarea acordului, statele membre UE au început discuţiile privind viitoarele decizii ale UE pentru a ţine sub control creşterea preţului energiei, multe ţări fiind în favoarea unei plafonări a preţului la gazele naturale, deşi altele, în special Germania, se opun.

“Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar, pentru a găsi o soluţie în vederea sprijinirii cetăţenilor în această criză energetică, trebuie să plafonăm preţul gazelor naturale”, a afirmat ministrul croat al Economiei, Davor Filipovic.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.