May 30, 2023

Statul dator la furnizorii de curent și gaze cu 3 miliarde de lei

Deși s-a angajat, prin nenumărate ordonanțe de urgență și legi, să suporte o parte din facturile românilor la gaze și curent electric, statul a ajuns dator la furnizori! Și nu cu o sumă oarecare, ci cu peste 3 miliarde de lei!

”Având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri pentru populația României, este necesară reglementarea unui mecanism de compensare pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022 astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către consumatorul casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică. Deoarece menținerea unui nivel de trai decent al populației, care este afectat în mare măsură de costurile de subzistență, inclusiv de cele ale utilităților aferente locuinței, necesită, în condițiile actuale de creștere majoră a prețurilor la facturile de energie electrică și gaze naturale, intervenția statului care să minimizeze într-o măsură adecvată impactul negativ, (…) luând în considerare faptul că, potrivit datelor EUROSTAT, riscul de sărăcie și excluziune socială în România în anul 2020 va afecta 30,4% din populație, în vederea sprijinirii populației și atingerii obiectivului de interes general al schemei de sprijin de a atenua impactul financiar asupra populației în raport cu costurile suplimentare pentru plata energiei electrice și a gazelor naturale în sezonul rece 2021 – 2022 se propune adoptarea unei scheme de compensare pentru consumatorii casnici care îndeplinesc anumite criterii de consum”.

Acesta era preambulul OUG 118/2021, prin care se adopta prima schemă de sprijin pentru populație, pentru a putea plăti facturile la curent și gaze, în condițiile în care, după pandemia de coronavirus, creșterea prețurilor certificatelor CO2 spre 100 euro și, mai ales, după invazia Rusiei în Ucraina, prețurile la electricitate și gaze au explodat!

Între timp, legislația privind plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale s-a extins la toată populația și la toate companiile. În prezent, populația plătește între 0,68 lei/kWh (680 lei/MWh) și 1,3 lei/kWh, iar companiile – maxim 1,3 lei/kWh (1.300 lei/MWh), prețuri ce includ toate taxele și tarifele (de transport, distribuție, certificate verzi, bonus de cogenerare, TVA, accize etc.). La gaze naturale, prețul plătit de populație este de 0,31 lei/kWh (310 lei/MWh), în timp ce companiile plătesc 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh).

Diferența între prețul plătit de populație și consumatorii industriali și prețul din piață trebuie suportată de la buget, prin intermediul ministerelor Muncii și Energiei. De remarcat, au fost momente în care prețul energiei electrice pe piața din România a depășit 5.000 lei/MWh (circa 1.000 euro/MWh), iar, pe bursele internaționale, prețul gazelor naturale a depășit 3.500 dolari/1.000 mc. Altminteri spus, statul trebuia să suporte, de la buget, diferența, de exemplu, între 5.000 și 680 lei/MWh.

Compensarea de la buget se face în doi pași. Mai întâi, furnizorii cumpără la prețul pieței energia electrică și gazele naturale, pe care le livrează consumatorilor casnici și non-casnici. Încasează de la aceștia doar banii la prețul plafonat. Plătesc mai departe, însă, prețul întreg al facturii, plătesc energia electrică la prețul cu care au achiziționat-o (prețul pieței), plătesc tarifele de transport, distribuție, ba chiar și TVA-ul și accizele către stat. De remarcat, dacă nu plătesc taxele către stat, li se aplică majorări și penalități de întârziere! Acesta este primul pas: furnizorii suportă plafonarea/compensarea facturilor tuturor consumatorilor.

În pasul al doilea, statul ar trebui să le ramburseze furnizorilor cheltuielile suportate cu plafonarea/compensarea facturilor. Statul ar trebui să deconteze aceste cheltuieli după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) verifică documentele transmise de furnizori și stabiliesc sumele datorate de stat.

Potrivit comunicatelor de presă, suma totală verificată și transmisă de către ANRE spre decontare la ministerele Muncii și Energiei, era, în 22 decembrie 2022, de 7.724.041.507,07 lei. ”Având în vedere activitatea desfăşurată în cadrul ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, întocmirea fișelor de analiză și determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetelor Ministerului Energiei, respectiv al Ministerului Muncii – Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022 și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, situația se prezintă astfel: (…) TOTAL GENERAL scheme de sprijin: 14.363.711.430,91 RON”, se arăta într-un comunicat de presă al ANRE din 6 aprilie 2023.

Ceea ce înseamnă, că, în perioada ianuarie – aprilie 2023, statul ar fi trebuit să ramburseze furnizorilor 6.639.669.923,84 lei (diferența între suma determinată de ANRE în aprilie 2023 și cea din decembrie 2022).

Dar, surpriză! Conform ”Notei privind execuția bugetului general consolidat – aprilie 2023” publicată de Ministerul Finanțelor, ”execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,72 % din PIB, respectiv 27,35 mld lei (…) datorat în principal de creșterea volumului de investiții cu 58,0% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 3,57 mld lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România”.

Astfel, Ministerul Finanțelor recunoaște că a decontat furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, în primele 4 luni ale anului, suma de 3,57 miliarde de lei, din totalul (potrivit ANRE) de 6,64 miliarde de lei.

Practic, statul este, astăzi, dator furnizorilor cu 3,1 miliarde de lei! Nu știm cum mai rezistă furnizorii!

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.