Oct 18, 2022

ȘTIRI 40 de miliarde de euro de la bugetul UE vor fi disponibile pentru populație și firme în criza energetică

Uniunea Europeană va propune utilizarea a până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze din cauza crizei energetice, informează Bloomberg.

Comisia Europeană va oferi guvernelor capacitatea de a folosi actualele fonduri de coeziune pentru a susţine IMM-urile afectate de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate şi a ajuta gospodăriile vulnerabile să îşi plătească facturile la energie prin intermediul unor programe naţionale, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

„Politica de coeziune nu este un instrument european de răspuns la criză dar cu toate acestea trebuie să reacţionăm când cetăţenii sunt afectaţi cu adevărat. Nu putem ignora dificultăţile cu care se confruntă statele membre, IMM-urile şi familiile în contextul preţurilor actuale la energie”, le-a spus marţi Ferreira europarlamentarilor de la Strasbourg.

Acest fond ar urma să facă parte din pachetul de măsuri pe care Executivul comunitar urmează să îl anunţe marţi ca răspuns la explozia preţurilor la energie. Liderii UE urmează să discute noile măsuri prezentate de Comisie la summitul care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.

Până acum, statele membre au alocat peste 500 de miliarde de euro pentru a diminua impactul crizei energetice asupra consumatorilor şi companiilor. În plus, Comisia Europeană şi guvernele discută noi instrumente de răspuns la criza energetică având în vedere că nu există un acord comun cu privire la modul de finanţare a noilor cheltuieli.

Planul de a utiliza actualele fonduri de coeziune ar urma să includă şi oferirea de sprijin pentru acces pe piaţa muncii prin protejarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi liber profesioniştilor prin programe de lucru part-time şi alte scheme similare, potrivit unei variante de lucru a propunerilor Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări.

Flexibilitatea suplimentară acordată statelor membre de Executivul comunitar va copia modelul adoptat în timpul pandemiei. Cifra finală disponibilă pentru fiecare stat membru va depinde de volumul fondurilor de coeziune care au rămas neangajate de guvernele naţionale.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.