Oct 12, 2022

Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru reducerea preţurilor ridicate la energie

Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a încerca să reducă preţurile ridicate ale energiei, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

„Săptămâna viitoare, Executivul comunitar va propune un alt pachet de măsuri”, a declarat Simson la sosirea la Praga, unde participă la reuniunea miniştrilor Energiei din UE, scrie Agerpres.

Separat, ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat că UE trebuie să găsească un mod pentru o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale.

„Aceasta poate fi realizată în diverse moduri. Dar un lucru este important: Cea ce facem acum, interferenţa pe piaţă, trebuie să fie de scurtă durată … şi, de asemenea, nu trebuie să fie o piedică pentru producţia de energie regenerabilă şi cea pe bază de combustibili fosili”, a explicat oficialul suedez.

În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, unele state membre UE solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.

Miercuri dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu 1,25 euro, ajungând la 158,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh), în timp ce cotaţiile pentru decembrie au scăzut cu 2,50 euro, ajungând la 172,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.