Jun 20, 2023

Studiu Eurelectric: Țintele pentru 2040 trebuie să fie ambițioase, dar realiste | InvesTenergy

Eurelectric, Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, a lansat un studiu de referință care evidențiază trei scenarii pentru ca Europa să atingă zero emisii nete. Privind către 2030, 2040 și 2050, „Decarbonisation Speedways” (Piste de Decarbonizare) confirmă rolul cheie al electrificării curate în accelerarea drumului Europei către neutralitatea climatică și subliniază potențialul acesteia în reducerea facturilor la energie ale gospodăriilor. Succesul Europei depinde, totuși, de factorii de sprijin esențiali, inclusiv reforma pieței de energie electrică, autorizațiile, rețelele și competitivitatea industrială.

Acțiunea împotriva schimbărilor climatice, independența energetică și reindustrializarea necesită o strategie de decarbonizare ambițioasă, dar realistă și bine echilibrată pentru Europa. Până în 2050, 70% din cererea finală de energie pe bază de combustibili fosili în transportul, clădirile și industria din Europa trebuie să fie decarbonizată.

Studiul subliniază că energia curată și regenerabilă este soluția rentabilă pentru a reduce emisiile și a reduce consumul de energie datorită eficienței sale energetice superioare. Transporturile vor obține cele mai mari câștiguri de eficiență, cu o reducere de cel puțin 53% a consumului de energie în 2050 față de 2015.

“Decarbonisation Speedways” arată că capacitatea de electricitate va trebui să se tripleze până în 2040, împreună cu o expansiune de zece ori a surselor regenerabile și o bază stabilă a capacității ferme pentru a satisface aproximativ 4.600 TWh din cererea finală de energie electrică până în 2040. Realizarea unor astfel de cifre descurajante necesită politici de sprijin.

Subliniind angajamentul industriei față de neutralitatea climatică, președintele Eurelectric și CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum a spus:„UE are ținte extrem de ambițioase pentru 2030. Schimbarea pe care o realizăm deja în acest deceniu va determina succesul nostru în atingerea oricărui obiectiv pe care ni ne-am putea stabili pentru 2040. De aceea trebuie să ne concentrăm, acum, asupra progresului pe teren. Acest lucru înseamnă asigurarea încrederii investitorilor,  gestionarea activității de autorizare pentru generarea de energie și infrastructura rețelei, asigurarea competitivității  și modernizarea rețelelor noastre pentru a gestiona un sistem mai mare și mai complex.”

Investițiile masive în generarea de energie și infrastructură sunt esențiale pentru o tranziție energetică de succes. Cu politici bine concepute, consumatorii ar putea economisi 175 de miliarde de euro pe an în importurile evitate de combustibil și ar putea beneficia de facturi la energie mai ieftine. Scăderea emisiilor și a consumului de energie, calitatea aerului, conservarea biodiversității, crearea de locuri de muncă și competitivitatea ar aduce, de asemenea, beneficii Europei și ar reduce costurile pentru economie. Eurelectric face apel la factorii de decizie să adopte facilități pentru ca industria să asigure neutralitatea climatică cu ambiție și realism.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.