Jan 28, 2022

Suntem pregătiți pentru iarnă!

Acesta a fost mesajul transmis de unii din cei mai importanți producători de energie electrică din țară, astăzi, în cadrul conferinței “Provocările iernii 2021-2022”, organizată de publicația Focus Energetic.

Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica: 💡Hidroelectrica s-a pregătit temeinic pentru iarnă, intrăm în sezonul rece cu o rezervă în lacuri de peste 70%.

De asemenea, domnul Badea a dat detalii și despre perspectiva de dezvoltare a companiei: “Suntem focusați pe diversificare. Avem proiecte în diferite faze de licitație a unor studii de fezabilitate pentru parcuri fotovoltaice, pe care vrem să le instalăm pe terenurile aflate în proprietatea Hidroelectrica. Mai mult, dorim să instalăm și parcuri fotovoltaice flotante pe lacurile companiei.

Focusul nostru este pentru o creștere a capacității de producție, în special din energie eoliană și fotovoltaică. Ne uităm cu interes la zona offshore și așteptăm o clarificare a legislației în acest sens (…) Nu excludem nici dezideratul pe care ni l-am propus, de a căpăta o dimensiune regională. Trebuie să ne apropiem de agilitatea companiilor mari din sectorul energetic.”

Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica: 💡Un producător nuclear are, prin specificul său, o dependență extrem de scăzută de factorul climatic. Nuclearelectrica este cert pregătită de iarnă.

“Pe de altă parte, pentru noi, iarna nu înseamnă doar operare. Strategia noastră de investiții este în plin proces de derulare: retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă, instalația de detritiere și dezvoltarea capacităților de producție din surse nucleare pe teritoriul țării. Pentru România, în ultimii 25 de ani, sursa nucleară a dus la evitarea degajării în atmosferă a unei cantități de 170 mil. tone CO2, având o contribuție anuală la PIB de circa 600 mil. euro.” a menționar domnul Ghiță în cadrul conferinței.

De asemenea, s-a atins și subiectul reactoarelor modulare mici (SMR), care reprezintă o alternativă sigură, curată și flexibilă pentru atingerea țintelor de decarbonare în condiții de securitate energetică. În urma acordului semnat între Nuclearelectrica și NuScale Power, la COP 26, Romania are potențialul de a dezvolta prima centrală bazată pe reactoare modulare mici din Europa.

Aristotel Jude, Director General Romgaz: 💡 Nu vor exista probleme în alimentarea clienților din portofoliul propriu în această iarnă, stocul de gaze naturale al companiei, în depozite, este în jur de 500 mil. mc, echivalentul a 5,2 mil. MW.

“Echipa Romgaz lucrează, în momentul de față, la întocmirea tuturor documentațiilor necesare pentru restul lucrărilor de executat în vederea punerii în funcțiune a noii centrale de la Iernut. Estimez că, la finalul acestei luni, documentația va fi finalizată și că, în cursul lunii decembrie 2021, vom putea scoate la licitație restul lucrărilor necesare punerii in funcțiune a noii centrale termoelectrice.” a răspuns domnul Jude, întrebat de stadiul la care se află investiția de la Iernut. Conform acestui proiect, urmează să se construiască o centrală termoelectrice de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.

Daniel Burlan, Președintele Directoratului Complexul Energetic Oltenia:  💡Producția programată a CEO în perioada noiembrie 2021-martie 2022 este mai mare față de cea a anului trecut cu 7%. Nu sunt probleme nici din punct de vedere al asigurării stocului de cărbune, nici din punct de vedere al stării tehnice a grupurilor.

Cu toate acestea, ca urmare a măsurilor ambițioase adoptate de UE în vederea decarbonării sectorului energetic, un element definitoriu pentru continuarea activității Complexului Energetic Oltenia este planul de restructurare, implementat pentru perioada 2021-2026.

“Planul are două obiective. În primul rând, acordarea unui ajutor pentru Complexul Energetic Oltenia, în vederea completării surselor necesare pentru achiziția certificatelor de CO2 în perioada 2021-2026. În al doilea rînd, dezvoltarea de noi capacități mai puțin poluante, cum ar fi centralele pe gaze de la Ișalnița și Turceni, pe care vrem să le construim în această perioadă, dar și parcuri fotovoltaice (…) Avem 10 proiecte, 8 parcuri fotovoltaice și 2 grupuri pe gaz, până la sfârșitul lunii noiembrie așteptăm oferte angajante din partea celor care vor să investească alături de noi. Estimăm că la începutul lunii ianuarie vom primi decizia finală de la Bruxelles în legătură cu planul de restructurare.” a transmis domnul Burlan în cadrul evenimentului.

Urmăriți conferința aici: https://fb.watch/9l2tu7ce13/

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.