Oct 14, 2022

Termocentrala Rovinari împlinește 50 de ani de activitate | InvesTenergy

Termocentrala Rovinari împlinește 50 de ani de activitate.

Redăm comunicatul CE Oltenia:

Deschiderea lucrarilor la Termocentrala Rovinari a avut loc in martie 1968 si, incepand din anul 1972, aceasta produce energie electrica pentru Sistemul Energetic National.

O privire de ansamblu asupra celor 50 de ani de functionare pune in evidenta cifre spectaculoase de genul: peste 220,5 TWh energie electrica produsa, peste 1040 mii ore de functionare insumate ale grupurilor energetice. Varful energiei produse in cei 50 de ani a fost inregistrat in anul 2006: aproximativ 7 TWh.

Termocentrala de la Rovinari a inregistrat in martie 2017 un record in termoenergetica romaneasca, prin cele aproximativ 5000 de ore de functionare neintrerupta a grupului energetic nr.4, pe parcursul a 208 zile.

Ulterior, in martie 2021, Termocentrala Rovinari si-a depasit propriul record, cand grupul energetic nr.6 a cumulat 5506 ore de functionare fara intrerupere, fiind oprit dupa 230 de zile de functionare continua, fara a prezenta probleme tehnice care ar fi impus oprirea, ci raportat la necesarul de energie din sistem. In tot acest timp a produs o cantitate de energie electrica de peste 1,34 TWh si a  functionat cu cele mai mici valori ale consumului specific de combustibil la nivelul CE Oltenia, cu cca 0% aport de hidrocarburi si cu emisiile de SO2, NOx si pulberi sub limitele prevazute de Legea nr.278/2013 privind emisiile industriale.

Recordurile inregistrate la Rovinari nu trebuie privite doar ca si cifre spectaculoase, ci ca rezultat al eforturilor si responsabilitatii unor specialisti ai domeniului care au demonstrat profesionalism si capacitate de a rezista provocarilor actuale.

Rodul muncii acestor generatii de energeticieni se oglindeste in fizionomia termocentralei Rovinari de astazi, ca rezultat al adaptarii, de-a lungul timpului, la conditiile tehnice si organizatorice ale energeticii mondiale prin introducerea tehnologiilor de varf in producerea energiei electrice si prin indeplinirea conditiilor impuse de legislatia europeana pentru protectia mediului. Au fost investite peste 200 milioane de euro pentru reducerea emisiilor de sulf cu 98,5%, reducerea emisiilor de oxizi de azot cu 88,8%, reducerea emisiilor de pulberi cu 97,9% si reducerea emisiilor specifice de CO2 cu 23,7%.

Din totalul energiei produse de CE Oltenia, energia produsa la Rovinari acopera un procent de cca 50%, cu respectarea tuturor conditiilor de mediu impuse de legislatia europeana si nationala in vigoare, grupurile energetice aflate in operare fiind conforme din punct de vedere al nivelului tuturor emisiilor reglementate si pregatite sa indeplineasca inclusiv noile conditii valabile din august 2021. Cea mai mare garantie pentru viitorul Termocentralei de la Rovinari este insusi colectivul, deoarece capacitatea de a rezista provocarilor timpului este expresia devotamentului manifestat fata de sectorul energetic. Speram ca satisfactiile pe care le-au avut au fost cel putin egale cu efortul depus si consumul de energie umana din care a izvorat, de-a lungul anilor, energia electrica de la Rovinari. Multumim tuturor celor care au dat viata acestei centrale si uram multi ani Termocentralei Rovinari!

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.