Oct 14, 2022

Tinmar Energy a fost scoasă din afacerea centralei pe gaze și a parcurilor fotovoltaice, pe care trebuia să le facă împreună cu CE Oltenia

Tinmar Energy, una dintre cele mai mari firme antreprenoriale din domeniul energiei din România, nu va mai participa alături de Complexul Energetic Oltenia la construirea de noi capacități energetice, așa cum ar fi trebuit să meargă inițial lucrurile.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Complexului Energetic (CE) Oltenia, companie controlată de stat și unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, a respins acum două zile, in corpore, toate asocierile care urmau să fie făcute cu Tinmar pentru a se construi noile proiecte energetice decise prin planul de decarbonare al CE Oltenia.

Astfel, statul român, care controlează CEO a respins, pe rând înființarea societăților mixte, între companie și Tinmar pentru toate proiectele: centrala pe gaze de la Turceni, de 475MW, parcurile fotovoltaice de la Rovinari, Turceni și de pe haldele de la Pinoasa și Bohorelu, în total 280 MW.

Proiectele urmau să beneficieze, parțial, de finanțare europeană prin Fondul de Modernizare.

Tinmar Energy este producător de energie din surse regenerabile și este și furnizor de energie electrică și gaze. Compania ese controlată de omul de afaceri Augustin Oancea (foto) și a făcut obiectul unui control extins al ANRE, care a plecat de la unele notificări trimise clienților referitoare la rezilirerea unilaterală a contractelor de furnizare, reziliere care de fapt nu a avut loc. Controlul a fost extins la mai multe firme din grup.

Părea o afacere bătută în cuie, ce s-a întâmplat

Scoaterea firmei lui Oancea din afacerea noilor capacități energetice din Oltenia părea surprizătoare și părea greu de imaginat acum câteva luni, dar ultimele întâmplări legate de Tinmar o fac cumva previzibilă.

Încă din februarie, CEO anunțase că a selectat Tinmar pentru a-i fi partener în aceste proiecte, iar lucrurile păreau că merg înainte. Comisia Europeană a aprobat planul de decarbonare al CEO (acum este amânat, din cauza crizei energetice, grupurile pe cărbune se vor închide mai târziu), iar asocierea dintre cele două companii (Tinmar urma să aibă 55% din noile firme care urmau să dezvolte proiectele iar CEO 45%) părea că merge înainte. În plus, proiectele au primit undă verde de la Comisia Europeană prin Fondul de Modernizare, și CEO urma să primească sute de milioane (825 mil. euro, sumă în care sunt incluse și celelalte proiecte în gaz și fotovoltaic, derulate cu Petrom), bani europeni, pentru a fi realizate.

Tinmar a început însă să aibă probleme de imagine. În septembrie, unii clienți ai companiei au primit o notificare cum că urma să le fie terminat anticipat contractul de furnizare de energie electrică și li se recomanda să ia legătura cu furnizorul de ultimă instanță. Tinmar e reacționat spunând că nu a denunțat de fapt niciun contract (lucru confirmat, dar e posibil ca unii clienți să fi ieșit ei înșiși din contract, după notificare) și că este o companie stabilă ce își poate onora contractele. S-a speculat atunci că de fapt Tinmar ar dori să aibă deliberat un portofoliu cât mai mic de clienți (mai ales dintre cei cu prețuri plafonate), pentru a rămâne cu energie disponibilă, cumpărată în trecut la prețuri mici, ca să poată fi revândută apoi în piață, la prețurile mari. ANRE a demarat un control, care a fost extins și la alte firme din grup, coincidență sau nu, după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu a făcut următoarea declarație:

“Conform legii energiei electrice și a gazelor naturale, furnizorii au obligația să asigure, cu prioritate, la cele mai mici preturi, furnizarea energiei electrice la cele mai bune prețuri pentru clienții casnici din portofoliu. Sper să nu fie adevărate zvonurile potrivit cărora acest jucător ar fi vândut atât energia produsă, cât și cea achiționată la preț mic, în PZU prin diverse firme de trading, pentru a alimenta specula, în loc ca ea să fie furnizată clienților aflați sub contract. Mă aștept ca ANRE să facă lumină în acest caz”, a spus Popescu.

Una dintre firmele de trading la care a făcut voalat trimitere Popescu este Lord Energy, parte a grupului Tinmar, care a fost și ea controlată de ANRE.

Tot coincidență (sau nu) legislația din energie a fost modificată începând cu 1 septembrie, iar traderii de energie sunt impozitați mai nou cu 98% pe diferența dintre prețul de vânzare a energiei în piață și cel de achiziție al ei.

Grupul lui Oancea a spus întotdeauna că a acționat potrivit legii. Din informații din surse, am aflat că ANRE a finalizat controlul și se pare că Tinmar nu va fi sancționată grav de Autoritate pentru că, exact, comportamentul său nu a încălcat legislația. Așteptăm ca ANRE să facă publice rezultatele controlului.

Între timp însă, Tinmar a ajuns și în vizorul Fiscului. Potrivit unei note de control a ANAF, obținută de publicația Newsweek, au fost analizate relațiile comerciale dintre Tinmar și Lord Energy. “Exportă profitul către firma paravan și cere și subvenții de la stat” este concluzia ANAF citată de publicație.

Tinmar Energy a spus, din nou, că totul a fost legal, că Lord este unul dintre partenerii săi contractuali și că firma nu s-a îmbogățit, ba, dimpotrivă are o pierdere de 100 de milioane de lei în urma aplicării schemelor de compensare/plafonare a prețurilor.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.