Jul 22, 2023

Tinmar vrea să dețină capacități de producere a energiei de 1.000 MW

Grupul Tinmar, unul dintre cei mai importanți actori din piața de energie a României, cu capital autohton, își propune să dețină o capacitate instalată de cel puțin 1.000 MW. Recent, s-a semnat contractul de finanțare prin Fondul de Modernizare, pentru 5 proiecte, împreună cu Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO), ce vizează dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unei centrale pe gaz, cu o capacitate de 475 MW.

„Pe termen mediu, ne dorim să depășim 1 GWP în capacități de producție deținute în proprietate sau în operare”, a declarat, într-un comunicat, Carla Corb, Marketing & Corporate Communication Director – Tinmar Energy.

”Strategia Grupului Tinmar, încă din 2011, a fost concentrată pe înființarea și dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă, urmând, practic, un curs etapizat conform planurilor multianuale stabilite în cadrul companiei. Astfel, în 2012, Grupul a început prima etapă a planului investițional, dezvoltând de la zero proiecte fotovoltaice cu o putere instalată de 50 Mwp. În decursul ultimilor 3 ani, Grupul Tinmar a continuat strategia de dezvoltare printr-o politică de achiziții de parcuri fotovoltaice în funcțiune. Compania a investit în acest sens  peste 50 de milioane de euro, reușind, astfel, să își dubleze capacitatea instalată din portofoliu, operând în prezent peste 105 Mwp putere instalată în parcuri fotovoltaice”, a mai spus Carla Corb.

În linie cu politicile de decarbonizare și independența energetică a Uniunii Europene, pentru a se reduce emisiile de gaze cu efect de seră, este nevoie ca energia din surse regenerabile să aibă o pondere mai mare în mixul energetic și să se asigure o mai mare eficiență energetică. În acest scop, Grupul Tinmar alocă pentru investiții în energie regenerabilă un capital de aproximativ 150 milioane de euro pentru următorii 3 ani pentru a continua politica de expansiune, se mai arată în comunicat.

Astfel, compania are 3 direcții strategice investiționale: o primă componentă investițională se referă la parteneriatul cu CE Oltenia, pentru care compania va aloca peste 50% din capitalul investițional. Investiția presupune construcția a 4 centrale fotovoltaice împreună cu CE Oltenia (capacitatea instalată de 280 MWp), până în 2025, și o centrală pe gaz cu o putere instalată de minim 475 MW, până în 2027.

Pentru derularea acestui Parteneriat cu Grupul  CE Oltenia, au fost înființate societăți cu capital mixt Tinmar Energy și CE Oltenia: Proiectul 1, societate mixtă de tip SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 83 MW, la SE Rovinari; Proiectul 2, societate mixtă SPV privind implementarea unui parc fotovoltaic de 112 MW, la SE Turceni; Proiectul 3, societate mixtă SPV privind implementarea unui parc cu putere instalata de 66 MW Pinoasa, la SE Rovinari; Proiectul 4, societate mixtă SPV, privind implementarea unui parc fotovoltaic de 19 MW Bohorelu la SE Rovinari și Proiectul 5, societate mixtă SPV privind implementarea unui bloc de minim 475 MW pe gaz natural la SE Turceni.

De altfel, pe 17.07.2023, în prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja, părţile au semnat contractele de finanțare pentru cele 5 proiecte.

Proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice și de 50% pentru centrala pe gaz de la Turceni. Conform calendarului estimativ, parcurile  fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar centrala pe gaz în 2026.

O a doua componentă investițională va fi alocată pentru achiziționarea de parcuri operaționale, în timp ce a treia componentă investițională va fi alocată dezvoltării și construcției de parcuri fotovoltaice de la zero, inclusiv cu baterii de stocare.

Tinmar este un antreprenoriat românesc solid, dedicat livrării serviciilor integrate de utilități – electricitate, petrol și gaze naturale – clienților industriali și domestici.

Tinmar și-a început activitatea în 2001, prin comercializarea produselor petroliere, dar în următorii ani și-a diversificat domeniile de activitate, devenind, în 2007, furnizor de energie electrică, iar în 2009 – prima companie românească listată la European Energy Exchange. În 2012 a intrat pe segmentul producătorilor de energie regenerabilă.

Competitivitatea și responsabilitatea socială rămân prioritățile companiei. Principalele valori ale Tinmar sunt profesionalismul, flexibilitatea, transparența, orientarea către client și dezvoltarea permanentă.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe baza de cărbune din România, care deține 7 grupuri energetice, cu o putere instalată de 2.295 MW. Principalii acționari: Ministerul Energiei (77%) şi Fondul Proprietatea (21,5%).

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.