May 27, 2024

“Toate segmentele sectorului electroenergetic sunt importante, toate sub-sectoarele sunt la fel de importante.”

Luni, 27 mai 2024 s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence.

Principalele teme de dezbatere în cadrul acestei ediții au fost:

  • Evoluția pieței de energie din România; România și potențialul ei pentru energiile regenerabile;
  • Tranziția energetică – riscuri și oportunități;
  • Independența energetică a României? Parteneriate cu țările din regiune;
  • Problemele furnizorilor de energie, în contextul plafonării prețurilor; Modificarea OUG 27;
  • Gazele din Marea Neagră: Rolul proiectului Neptun Deep și al tuturor exploatărilor offshore de gaze naturale în consolidarea securității energetice a UE;
  • Legea Offshore-Wind;
  • Înmagazinarea gazelor naturale;
  • PNRR, Fondul de modernizare şi Fondurile Structurale 2021-2027: trei surse importante de finanțare din fonduri europene a proiectelor din energie;
  • Strategia de investiții a companiilor de stat din energie;
  • Strategia României privind investiția în hidrogen;
  • Energia nucleară – contribuție la realizarea obiectivelor climatice;
  • Eficiența energetică în România;
  • Prețurile la energie din România comparativ cu alte state din UE.

“Sectorul energetic trebuie privit ca un sistem. Dacă nu vom aplica acest concept de sistem şi să privim toate segmentele cu acelaşi obiectivism, cu aceeaşi pasiune, cu aceleaşi dorinţe, cu aceleaşi ambiţii, nu vom reuşi să avem un sector energetic care să vină în sprijinul consumatorilor cu preţuri suportabile, facturi pe care să le poată susţine din propriile venituri sau cu sprijinul statului, pentru cei care sunt într-adevăr defavorizaţi. De aceea, cred că pentru a veni cu un program de investiţii aplicabil tuturor segmentelor din sistemul electroenergetic trebuie să privim toate aceste segmente în mod egal. Am auzit că vom avea săptămâna aceasta draftul de strategie, ca un document-concept. În orice caz, este nevoie de o planificare a investiţiilor şi, când spun planificare, mă refer la faptul că trebuie planificate investiţiile în producere utilizând toate sursele şi resursele de energie. La fel de adevărat este că ritmul de dezvoltare al capacităţilor de producere din surse regenerabile, cu precădere soare şi vânt, este mult mai rapid atunci când comparăm cu dezvoltarea unor capacităţi în zona nucleară sau de gaze naturale”, a susţinut doamna Silvia Vlăsceanu directorul Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică (HENRO)

“Având în vedere că sistemele electroenergetice sunt interconectate, dar echipamentele necesare le aducem din alte zone ale lumii, am putea vorbi şi de o industrializare corectă a României şi de o creştere evidentă a consumului când acestea le vom produce intern. În final, ne dorim ca industrializarea să ducă la o creştere a consumului, ceea ce va da posibilitatea tuturor actorilor din piaţă, de la producere până la consumator, să contribuie la funcţionarea în siguranţă şi la crearea acestui hub energetic despre care vorbim de 30 de ani, cel puţin (…) Eu nu merg neapărat pe ideea de independenţă energetică. Din punctul meu de vedere, sintagma corectă este reducerea dependenţei de importuri, mai ales în zona de energie electrică unde sistemele sunt interconectate (…) Toate segmentele sectorului electroenergetic sunt importante, toate sub-sectoarele sunt la fel de importante. Până la urmă, dacă n-ai producţie n-ai ce să transporţi şi dacă n-ai consumatori nu mai ai nevoie nici de producţie, nici de transportul energiei prin reţelele de transport şi distribuţie”, a afirmat directorul HENRO.

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.