Sep 22, 2022

„Trebuie să dezvoltăm producția europeană de gaze. Să nu devenim prizonierii propriilor noastre alegeri” – Regis Mouton, IOGP

Oficialii industriei de petrol și gaze de pe continent atrag atenția că actuala criză a gazelor a fost doar accentuată de războiul din Ucraina, și ea a început mai demult, când au fost făcute greșeșli care nu ar trebui repetate azi.

Ideea de eliminare treptată a gazelor naturale în UE nu este corectă. E nevoie, în schimb, de o planificare corespunzătoare și trebuie să lăsăm deoparte ideologiile, a declarat  Francois Regis Mouton, Regional Director Europe IOGP (asociația industriei de petrol și gaze din Europa), prezent la Romanian International Gas Conference (RIGC 2022).

“Agresiunea Rusiei are un rol foarte important asupra piețelor, în contextul crizei energetice actuale. Dar trebuie să ne amintim că acestă criză a început înainte de agresiunea din februarie, când aprovizionarea cu energie a devenit mai complicate. Astfel, o problemă de aprovizionare a devenit o problemă de geopolitică. Una dintre cauze este că Uniunea Europeană nu a diversificat suficient sursele. Nu s-a făcut nimic la nivel de UE pentru a încuraja producția internă de gaze și UE a crescut cererea de gaze și cea de petrol printr-o abordare care nu era conectată la realitate”, a spus Mouton.

Oficialul spune că dezvoltarea indsutriei de gaze naturale nu trebuie abandonată în contextul planului european de decarbonare, pentru că este și va fi în contunuare nevoie de gaze.

Iată ce a spus oficialul IOGP:

“(…) În general, este o posibilitate bună de eliminare treptată a gazelor în contextul planului RePowerEU. Însă din punctul meu de vedere, această abordare nu este corectă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni în Uniunea Europeană – producția de energie eoliană a fost mult mai scăzută. E nevoie de o planificare corespunzătoare și trebuie să lăsăm deoparte ideologiile.

Ce aud aici la Bruxelles este că ne pregătim să repetăm aceleași greșeli din trecut, ceea ce nu este în regulă. Asta e valabil și în ceea ce privește discuțiile privind măsurile în contextul crizei energetice.

Cetățenii vor să se întreprindă acțiuni pentru că nu există o producție de gaze suficientă pentru a răspunde cererii. Totuși, problemele care sunt puse în discuție cum ar fi plafonarea prețurilor, creșterea taxelor ar agrava situația pe termen scurt, pentru că ar deveni din ce în ce mai greu să se răspundă cererii și ar fi mult mai greu să crească producția locală.

Trebuie să îi sprijinim pe consumatorii cei mai vulnerabili și noi suntem gata să contribuim la aceste eforturi de solidaritate. Dar unele dintre nivelurile de taxare propuse sunt foarte ridicate, ceea ce înseamnă că furnizorii vor avea un dezavantaj foarte mare și nu ar mai fi un context concurențial echitabil.

Trebuie să ne consolidăm producția locală, diversificarea surselor și să ajungem la o autonomie  energetică. De asemenea, și actorii economici trebuie să facă un efort și industria noastră trebuie să depună eforturi, dar trebuie să găsim un echilibru corect pentru ca o soluție pe termen scurt să nu devină o problemă mai târziu. Gazele sunt o sursă de energie versatilă, iar piața trebuie să devină mai sustenabilă decât este astăzi. Trebuie ca decidenții politici să fie mai creativi, mai deschiși când gândesc politici. Nu trebuie să se decidă anumite direcții de politică foarte înguste. Riscăm să devenim prizonieri propriilor noastre alegeri”.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.