Oct 5, 2022

“UE analizează diferite tipuri de plafoane de preţuri ale gazelor”

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară “flexibilă” impusă preţurilor, a declarat ieri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ţările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată, iar şefii de stat şi de guvern urmează să dezbată această idee la summitul lor care va avea loc vineri.

Kadri Simson a spus ieri că următoarea mutare a Comisiei va fi ghidată de rezultatul reuniunii de vineri dar a adăugat că Executivul comunitar analizează mai multe opţiuni pentru a ţine sub control preţul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a diminuării livrărilor din Rusia.

“O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos. O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

O altă opţiune ar putea fi lansarea unui “cadru de referinţă” UE pentru un plafon de preţ impus gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va creşte cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri, a spus Kadri Simson.

Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 state membre UE au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ care să vizeze toate tranzacţiile angro cu gaze. Însă Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, şi Ţările de Jos se numără printre statele care se opun unei astfel de măsuri. La rândul său, Bruxelles-ul a avertizat că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

Rusia a redus livrările de gaze spre Europa după invazia sa în Ucraina. Între timp UE a adoptat legi în regim de urgenţă pentru a-şi umple depozitele de gaze precum şi impozitarea profiturilor excesive ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii să facă faţă facturilor mărite. Însă în condiţiile în care preţul gazelor este în continuare la un nivel record, multe state UE spun că aceste măsuri nu merg suficient de departe.

Potrivit unei variante de lucru a concluziilor ce vor fi adoptate la summitul de vineri, consultată de Reuters, liderii europeni vor cere Comisiei să propună “soluţii funcţionale” pentru a reduce preţul gazelor naturale prin intermediul unui plafon.

Sursa: Bursa.ro

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.