Sep 3, 2022

UE este pregătită să reziste unei întreruperi totale a livrărilor de gaz rusesc – comisar european

Comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni a asigurat, sâmbătă, că Uniunea Europeană este „bine pregătită” în caz de sistare totală a livrărilor de gaz rusesc, datorită stocurilor şi măsurilor de reducere a consumului de energie, scrie AFP, citată de news.ro.

„Suntem bine pregătiţi să rezistam utilizării extreme de către Rusia a armei gazului”, a declarat el reporterilor în marja forumului economic organizat de Casa Europeană – Ambrosetti la Cernobbio, pe Lacul Como.

„Nu ne este frică de deciziile lui Putin, le cerem ruşilor să respecte contractele, dar dacă nu o fac, suntem gata să reacţionăm”, a subliniat el.

Gigantul rus Gazprom a anunţat vineri că gazoductul Nord Stream, care leagă Rusia de nord de Germania şi care ar fi trebuit să-şi reia livrările sâmbătă după o întrerupere de trei zile pentru operaţiuni de mentenanţă, va fi „complet” oprit până la repararea unei turbine, fără a preciza un termen limită.

Moscova a reacţionat astfel la decizia anunţată vineri de ţările G7 de a viza profitul energetic extraordinar al Rusiei, acceptând să plafoneze preţul petrolului său.

În plus, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat vineri că „ar fi timpul” să se pună un plafon la preţul gazelor importate prin conductă din Rusia, susţinând astfel o măsură susţinută de premierul italian Mario Draghi.

Sursă: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.