Nov 22, 2022

Ultima oră: Grupul italian Enel a anunțat oficial exitul din România, în 2023. “În mod specific, activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România” | InvesTenergy

Grupul italian Enel a anunțat oficial exitul din România, în 2023. Anunțul a fost făcut de Francesco Starace, CEO Enel, la “Capital Markets Day”, cu ocazia prezentării strategiei Enel pentru perioada 2023 – 2025.

Evenimentul anual al Enel este în desfășurare și se va finaliza cu o conferință de presă. În prezentarea Enel se precizează: “Anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023. În mod specific, activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România. În America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina”.

În perioada 2023-2025, Grupul prevede o optimizare suplimentară a structurii sale, prin renunțarea la unele activități și zone geografice care nu mai sunt aliniate cu strategia sa, potrivit Strategiei. De asemenea, Grupul se așteaptă să continue să valorifice modelul său de administrare de tip Stewardship în țările care nu sunt esențiale. În plus, și în conformitate cu obiectivul de a renunța la activitățile cu emisii mari de dioxid de carbon, Grupul intenționează să profite de actualul mediu de piață pentru a iniția ieșirea din activele din domeniul gazelor. Acest program general de cesionare este o componentă integrală a planului de remodelare a Grupului, maximizând valoarea acționarilor, se specifică în prezentare.

Francesco Starace, CEO și director general al Enel, a declarat: „În următorii trei ani, ne vom concentra pe modelele de afaceri integrate, pe know-how-ul digital, precum și pe afacerile și zonele geografice care pot adăuga valoare în ciuda scenariului actual dificil, adoptând o structură mai simplă și un set mai robust de indicatori financiari. Acest lucru ne va spori rezistența la posibilele turbulențe continue din viitor, iar crearea de valoare va genera creșteri suplimentare, în beneficiul tuturor părților interesate și al accelerării independenței energetice în țările noastre principale. Sustenabilitatea, care este pe deplin integrată în deciziile noastre, continuă să stea la baza strategiei noastre, valorificând, de asemenea, accelerarea electrificării în toate economiile. Aceste rezultate vor putea fi atinse datorită colegilor foarte calificați și motivați din cadrul Grupului Enel și a structurii organizaționale de tip platformă digitală pe care am creat-o pentru Grup.”

În România, grupul italian Enel este prezent din anul 2015, pe sectorul de distribuție, furnizare de energie electrică, precum și producție de energie electrică din surse regenerabile. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în zonele Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea și acoperă o treime din piața locală de distribuție. În 2022, implementarea strategiei de simplificare a Grupului s-a accelerat semnificativ, se prezintă în strategie. Vânzarea Enel Rusia și a centralei CCGT Fortaleza din Brazilia au fost finalizate, iar până la sfârșitul anului Grupul se așteaptă să finalizeze vânzarea activelor de transport din Chile, a rețelelor de distribuție din Goiás, precum și tranzacția Gridspertise. În plus, până la sfârșitul anului 2022, Grupul intenționează, de asemenea, să cristalizeze valoarea portofoliului său de gaze din Chile.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.