Oct 10, 2022

UNGARIA AJUTĂ SECTORUL ENERGETIC

Guvernul Ungariei a lansat o schemă de 800 miliarde de forinţi (1,85 miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile să prefinanţeze garanţiile bancare cerute de traderii de energie, în contextul creşterii preţurilor, a anunţat site-ul index.hu, transmite Reuters, preluat de Agerpres. La noi, potrivit ANRE, statul abia a reușit să ramburseze aproaximativ 1 miliard de dolari către furnizori (circa 5 miliarde lei). Schema de sprijin din România prevede plafonarea facturii la consumatori, dar plata integrală a energiei și gazelor către producători, transportatori, distribuitori și bugetul statului. Diferența dintre factura totală și ce plătește un consumator ar trebui suportată de stat. Deocamdată, în România, majoritatea diferenței a fost suportată de către furnizori.

În timp ce costurile cresc, traderii de energie din Ungaria cer garanţii bancare pe trei luni, plăţi în avans sau solicită firmelor să deţină rezerve de lichidităţi, în unele cazuri, conform site-ului de ştiri, care citează declaraţia lui Mate Loga, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Economice.

Acesta a explicat că un studiu realizat de Guvern a arătat că firmele vor avea nevoie de finanţare de 600-800 miliarde de forinţi, în contextul lipsei de lichidităţi, ceea ce a determinat Executivul de la Budapesta să lanseze noul program de garanţii bancare.

„Companiile trebuie protejate, astfel încât să fie atenuată problema lipsei de lichidităţi”, a declarat Loga, adăugând că schema va transfera riscurile volatilităţii de pe piaţă de la traderii de energie la bănci, reducând presiunile de finanţare asupra firmelor.

Start Garancia Zrt, un vehicul deţinut de stat care va furniza garanţii, a demarat deja discuţii cu firmele implicate, a informat index.hu.

Sursa: Focus Energetic

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.