Dec 19, 2022

Uniunea Europeană: Miniştrii energiei încearcă să ajungă la un acord asupra plafonării preţului gazului

Miniştrii energiei din Uniunea Europeană se reunesc luni, la Bruxelles, în încercarea de a conveni o plafonare a preţului gazului, în contextul creşterii facturilor la energie în blocul comunitar pe fondul războiului din Ucraina, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută miniştrii nu au reuşit să ajungă la un consens pe acest subiect.

Printre ţările cele mai sceptice în legătură cu necesitatea unei intervenţii pe piaţa gazului se află Germania.

Propunerea de regulament ar impune sectoarelor petrolului, gazelor şi cărbunelui să măsoare, să raporteze şi să verifice emisiile de metan. Aceasta ar conduce la norme stricte pentru detectarea şi repararea scurgerilor de metan şi pentru limitarea evacuării în atmosferă şi ar acoperi emisiile directe de metan din sectorul petrolului, al gazelor fosile şi al cărbunelui, precum şi din biometan, odată ce acesta este injectat în reţeaua de gaze.

Propunerea face parte din a doua serie de propuneri din cadrul pachetului ‘Fit for 55’, care vizează alinierea legislaţiei UE privind clima şi energia la obiectivele de reducere a emisiilor stabilite de Legea europeană a climei pentru 2030.

În plus, miniştrii vor încerca să cadă de acord asupra unei abordări generale cu privire la propunerea de directivă REPowerEU care ar modifica legislaţia UE privind energia din surse regenerabile, eficienţa energetică şi performanţa energetică a clădirilor.

Propunerea urmăreşte accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile. Energia din surse regenerabile ar fi recunoscută ca fiind un interes public superior. Statele membre ar urma să instituie zone pretabile pentru dezvoltarea proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, cu procese de autorizare mai scurte şi simplificate în zonele cu riscuri de mediu mai scăzute. Propunerea ar urma să vizeze creşterea gradului de utilizare, în special a echipamentelor pentru energie solară şi a pompelor de căldură.

Pe de altă parte, preşedinţia cehă a Consiliului UE va prezenta un raport privind progresele înregistrate în ceea ce priveşte pachetul privind gazele naturale, care include o propunere de directivă şi o propunere de regulament privind normele comune ale pieţei interne pentru gazele din surse regenerabile, gazele naturale şi hidrogen.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.