Sep 21, 2023

Va trebui impus un prag pentru instalațiile prosumatorilor – șeful ANRE

Președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a declarat că ar trebui impus un prag la montarea sistemelor fotovoltaice de către prosumatori, în funcție de consumul acestora.

El a spu că rețelele de distribuție, dar și ceilalți consumatori încep să se confunte cu probleme pentru că unii instalează capacități mult peste necesarul de consum în încercarea de a câștiga bani.

“Nu cred în supradimensionarea instalațiilor de producere în așa fel încât să monetizezi excesiv această energie produsă. Măsura (de a încuraja prosumatorii n.red.) a fost una de eficiență energetică, de reducere a costurilor, măsura a ajutat să reducem factura la utilități. Observ însă astăzi situații în care dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR, iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune”, a explicat Niculescu, la evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici în industria regenerabilă din România.

“Va trebui impus un parg, care să țină cont de consum. Nu vrem să stopăm, să descurajăm fenomenul, dar trebuie să-l facem unul corect, eficiență energetică, nu de extra-monetizare a unei situații”, a spus Niculescu.

2.000 MW instalați la prosumatori

Recent, Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a estimat la 2.000 MW capacitatea instalată în centralele prosumatorilor “la finalul acestui an sau începutul anului viitor”.

El a spus că, la finalul lunii iunie, în România erau 77.600 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW și a estimat, că, inclusiv ca urmare a derulării programului Administrației Fondului de Mediu,

Programul de iarnă pentru următorul sezon rece, 2023-2024, care acoperă perioada noiembrie-martie, vorbește deja despre creșterea capcității instalate în centralele prosumatorilor, și chiar dacă producția estimată este mică, ea este luată în calcul de Dispeceratul Energetic Național (DEN) la elaborarea prognozelor.

“La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice. Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, se arată în Programul de iarnă publicat sub formă de draft de Ministerul Energiei.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.