Sep 18, 2022

Vastul câmp petrolier Kashagan din Kazahstan își va relua producția la capacitate luna viitoare

Vastul câmp petrolier Kashagan din Kazahstan, unde producția a scăzut brusc în urma unei scăpări accidentale de de gaz luna trecută, va relua producția la nivelurile obișnuite „în cel mai bun caz în octombrie”, a declarat vineri ministrul kazah al Energiei, Bulat Akchulakov, pentru Reuters.

Producția de la Kashagan, un câmp petrolier offshore din Marea Caspică și unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din lume, a scăzut brusc pe 3 august din cauza unei scăpări de gaze. Operatorul blocului Kashagan plănuise să crească producția la 500.000 de barili pe zi (bpd), după mai multe lucrări de mentenanță și extinede.

Producția zilnică de petrol din Kashagan a rămas aproape de 100.000 de barili pe zi (bpd) în perioada 29-30 august, de aproximativ patru ori sub nivelurile normale de producție ale câmpului, au spus alte două surse, pentru Reuters

Akchulakov a spus că termenele pentru extinderea producției din acest câmp vor putea fi cunoscute săptămâna viitoare, în condițiile în care Kazahstanul intenționează să-și mențină planurile de producție de petrol pentru 2022 la 85,5 milioane de tone, datorită producției mai mari decât cele planificate la începutul anului.

„Ne așteptăm să crească producția în octombrie, în cel mai bun. Studiem acum la ce capacitate și cum”, a spus el.

Producția din Kashagan a fost, de asemenea, oprită din cauza mentenanței planificate în iunie, iar în iunie a a ajuns la o o medie de 167.755 bpd.

Mai important pentru zona noatră, în contextul în care se apropie embargoul asupra importului de petrol rusesc, oficialul kazah a spus că toate cele trei puncte de încărcare din larg (SPM) de la terminalul Mării Negre al Consorțiului de Conducte Caspice (CPC), din portul rusesc Novorosiisk vor relua operațiunile înainte de 10-15 octombrie.

Luna trecută, consorțiul CPC a suspendat încărcările de petrol de la două dintre cele trei puncte ale terminalului de la Novorosiisk.  CPC a suspendat în mai multe rânduri încărcările cu petrol ale navelor prin SPM-urile sale în acest an,  din cauza lucrărilor de întreținere și inspecții.

Consorțiul Kashagan include ExxonMobil, CNPC, Shell, TotalEnergies, și compania națională de petrol și gaze a Kazahstanului, KazMunayGaz, care deține în România rafinăriile Petromidia și Vega și lanțul de dustribuție a carburanților Rompetrol.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.