„Cu siguranță este o perioadă provocatoare, care a început cu pandemia și s-a transformat într-o criză energetică globală. România a trebuit să accelereze tranziția către o energie mai puțin poluantă și să găsească mecanisme de sprijin ca nimeni să nu fie lăsat în urmă.
Prin măsurile implementate s-a reușit ca impactul volatilității prețului energiei și gazelor naturale asupra consumatorilor să fie relativ estompat”, a declarat Dan Drăgan, Secretar de stat în Ministerul Energiei, Keynote Speaker la Conferința anuală InvesTenergy cu tema “ENERGIA este PUTEREA noastră. Să fim responsabili!”.
„Au fost eforturi semnificative făcute de toți actorii implicați în susținerea schemelor de compensare și plafonare. Vă pot spune că Ministerul Energiei onorează în maxim 10 zile toate plățile către furnizori după verificările transmise de de către ANRE . Și pot să vă asigur că și ultima ordonanță adoptată de Guvern reprezintă un pas important pentru a putea crește gradul de suportabilitate a consumatorilor, inclusiv a marilor consumatori industriali”.
Referindu-se la plusurile pieței semireglementate, oficialul Ministerului Energiei a precizat: „Ca utilizatori industriali, vor avea o mai mare predictibilitate asupra business planului, să fie competitivi cu celelalte companii externe. Guvernul a luat această decizie până în 2025, ce va aduce plus de stabilititate în economie. Este într-adevăr o semireglementare, dar este foarte important faptul că România este conectată la piața europeană. Toate piețele vor funcționa liber, cum sunt piețele forward, PZU, intraday. Schimburile transfrontaliere nu au fost afectate de toate reglementările, energia intră și iese din România. Este o perioadă deosebită în care actorii pieței realizează profituri semnificative , avem nevoie de o reziliență și o solidaritate aplicată întregului lanț valoric până la consumatorii casnici”.
Întrebat despre nevoia acută de investiții, Dan Drăgan a comunicat că au fost lansate mai multe apeluri pentru investiții finanțate prin PNRR, respectiv pentru proiecte pentru capacități de producere de energie din surse regenerabile (eolian și solar), de 460 milioane euro. Solicitările au fost de 3 ori mai mari ca suma alocată. Ministerul Energiei a lansat și apelul pentru capacități de producere a hidrogenului, săptămâna aceasta se va semna primul contract. Alt apel de proiecte este pentru stocarea energiei în baterii. Urmează pentru lanțuri integrate de producere baterii și panouri fotovaltaice. Sunt proiecte de un miliard de euro finanţate prin PNRR. Totodată, au fost aprobate investiții pentru Transelelectrica și în rețele de distribuție a energiei. Vom continua dezvoltarea capacităților nucleare – Unitățile 3 și 4 la Cernavodă și, totodată, dezvoltarea reactoarelor modulare mici. România să fie astfel prima țară din Europa care va implementa această tehnologie foarte flexibilă, a punctat Drăgan.
Sursa: InvesTenergy