Oct 18, 2023

VIDEO “Punem în lumină Specialiștii ANRE”. Recunoaștere și prețuire pentru Maria MÂNICUȚĂ, o Doamnă a energeticii românești – premiată pentru întreaga carieră, profesionalism, dedicare și performanță | InvesTenergy

“Să punem Oamenii din energie în lumină” a fost tema Galei InvesTenergy dedicată Specialiștilor din Energie, ediția a 3-a. Cristina Trefaș, în calitate de organizator al evenimentului și Fondator&CEO InvesTenergy, a avut onoarea să o prezinte și premieze pe Doamna Maria MÂNICUȚĂ, Director, Direcția tarife, monitorizare investiții gaze naturale, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

În 1999, Domna Maria Mânicuță s-a alăturat primei echipe de 8 persoane în jurul căreia  a început sa funcționeze  Autoritatea Națională de Reglementare  în domeniul Energiei. A ocupat poziții importante în cadrul ANRE – membru în Comitetul de Reglrmentare (între 2001-2012), director și director general – fiind direct implicată atât în dezvotarea instituțională a acesteia, cât mai ales în procesul de emitere a reglementărilor tehnice și comerciale pentru funcționarea pieței de energie electrică și termică din România.

Din 2019 este numită director al Direcției Monitorizare Investiții și Tarife, calitate în care coordonează activitatea de stabilire a tarifelor de rețea și monitorizare a invesțiilor pentru operatorii de rețea de distribuție și transport de energie electrică și de gaze naturale. Dna Mânicuță își desfășoară activitatea în ANRE cu excelența unui expert desăvârșit și cu însuflețirea unui om dedicat. Domna Maria Mânicuță a fost premiată, în cadrul Galei InvesTenergy dedicată Specialiștilor, pentru o întreaga carieră, profesionalism, dedicare și performanță. “Sunt extrem de onorată să primesc acest premiu din partea publicației InvesTenergy.

Consider că el se datorează activității mele, dar și colaborării cu colegii mei din ANRE, dar și cu operatorii din piața de energie”, s-a adresat audienței Dna Maria Mânicuță. V

ă invităm să vizionați momentul de premiere.

Felicitări, Dna Maria Mânicuță! Respect și prețuire! De profesie inginer energetician, Dna Mânicuță a absolvit Universitatea Politehnică București, Facultatea de Energetică cu specializarea Centrale Nucleare Electrice, A obținut  titlul de doctor al aceleași unversități, cu teza “Contribuţii privind impactul modelelor de reglementare asupra funcţionarii pieţelor  liberalizate  de energie”. Dupa  terminarea facultății,  a lucrat  o scurtă periodă de timp la Centrala Electrică Borzești ca inginer stagiar și după aceea s-a angajat  la Institutul de Cercetări și Modernizări Energetice – ICEMENERG. În calitate de cercetator stiintific, a desfășurat în principal o bogată activitate tehnico-științifică legata de elaborarea normelor tehnice pentru punerea în funcțiune a primei centrale nucleare românesti de la Cernavodă. Ulterior, s-a transferat la RENEL, ca și consilier în cadrul Comitetului pentru strategie și reformă, comitet care a prefigurat restructurarea monopolului integrat existent în secorul energiei electice. Între anii 2009 și 2023, dna Mânicuță a fost alesa de 7 ori pentru mandate successive de doi ani în funcția de membru al Prezidiului ERRA- organizație interinstituțională cu sediul la Budapesta, din care fac parte autoritățile de reglementare din peste 40 de țări.

Sursa: InvesTenergy

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.