Oct 19, 2023

VIDEO Va fi o criză accentuată de specialiști! Horia Necula, Prorector UNST Politehnica București: Din 2024, avem învățământ dual în mediul universitar pe domeniul energetic | InvesTenergy

“Nevoia de specialiști este evidentă. Se spune că, până în 2030, ar fi nevoie de circa 30000 de specialiști în zona de energie. Înainte de 1990, pe piața muncii intrau 350.000 de noi angajați în întreaga economie. Astăzi, abia dacă mai adunăm 100.000. De notat că vor ieși la pensie ultimele generații care au intrat în sistem prin repartiție și, cu siguranță va exista o criza accentuată de specialiști pentru toate domeniile și, în special, pentru sectorul energetic care se dezvoltă continuu”, a declarat Prof. Dr. Ing. Horia NECULA – Prorector, UNST Politehnica București, la Conferința anuală InvesTenergy.

Este o nevoie acută de forță de muncă având în vedere investițiile care sunt anunțate de companiile din sectorul energetic. Sunt investiții anunțate de 1000 trilioane dolari în decarbonizarea  completă  a sectorului energetic global, ce sunt necesare până în 2050, a prezentat Necula, subliniind că toate acestea necesită forță de muncă calificată, sectorul energetic fiind unul complex. În opinia Prorectorului UNST Politehnica București, trebuie să privim cu măsură toate aceste ținte pe care le avem de îndeplinit. În ultimii 20 ani s-au investit 5 trilioane dolari, dar efectele globale în ce privește reducerea utilizării consumului combustibililor fosili este de doar 3-4% la nivel mondial. Ar trebui să tragem toți în acceaasi direcție, ca să avem rezultatele dorite! La nivel european, toate aceste măsuri au avut efecte bune, dar la nivel mondial situația nu stă la fel, a sesizat Necula. Domnia sa a mai spus: “Astăzi, sunt persective diversificate pentru studenți, dar – din păcate-  nu mai este aceeași implicare și dorință ca acum 30 de ani. Desi există oportunități, mulți nu vor să plece la schimburi de experiențe cu partenerii noștri internaționali, de aceea fluxul de studenți străini care vin în UNST Politehnica București este mai mare decât cel de studenți români care pleacă din țară, cu toate că există surse de finanțare. Cu siguranță, mediul academic cu cel economic putem face mai mult pentru a atrage elevii, studenții spre inginerie”. La UNST Politehnica București, sunt multe proiecte implementate  cu companiile din sectorul energetic, precum și preocupări în domeniul cercetării.  Prof. Dr. Ing. Horia Necula a anunțat, ca noutate, că începând din anul 2024, va exista învățământ dual în mediul universitar pe domeniul energetic. Proiectul a fost semnat la începutul lunii octombrie, sperăm să aibă succes și să contribuie și mai mult la asigurarea forței de muncă de care este mare nevoie, a spus Necula.

Sursa: InvesTenergy 

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.