Dec 31, 2022

Virgil Popescu: Anul 2022 putem spune că a fost un an de răscruce, pe care cred că l-am trecut cu bine

Anul 2022 a fost unul de răscruce, pe care l-am trecut cu bine şi, împreună cu partenerii europeni şi cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a semnalat că “a trebuit să ne adaptăm situaţiilor, să facem modificări din mers, să facem uneori chiar improvizaţii”, pentru că, în momentul când există un război la frontieră şi o criză foarte puternică, “trebuie să te adaptezi din mers”.

El a precizat că în acest an, printre preocupările ministerului s-a numărat şi restructurarea sistemului energetic şi, pentru prima dată, se poate spune că în România există un circuit integrat nuclear pentru producţia de energie electrică.

“În această lună, după un întreg şir de acţiuni, Societatea Nuclearelectrica a ajuns să deţină întreg ciclul nuclear al României, de la extracţia de uraniu, prin licenţele pe care le are la mina Tulgheş-Grinţieş, la procesarea acestuia. Achiziţionarea uzinei de la Feldioara, fabrica de combustibil de la Piteşti şi producţia de energie electrică de la Cernavodă îi dau Nuclearelectricii practic toate ingredientele să aibă în interior acest circuit integrat”, a explicat Virgil Popescu.

Acesta a reamintit şi faptul că în 2022 au fost puse “în linie dreaptă” reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi a menţionat anunţul partenerilor americani, al Băncii de Export a Statelor Unite, privind o finanţare de 3 miliarde de dolari pentru unităţile 3 şi, 4. Totodată, a mai spus el, a fost ales şi sit-ul pentru reactoarele modulare la Doiceşti şi faza 1 de începere construcţiei reactorului modular de la Doiceşti a început.

Virgil Popescu a reiterat că tot în acest an Romgaz a cumpărat partea Exxon din Neptun Deep şi România se securizează din punct de vedere al gazelor naturale.

“Începând cu sfârşitul anului 2026 România va deveni independentă energetic şi din punct de vedere al gazului natural. Vom produce mai mult decât putem consuma”, a spus el.

Printre ale “realizări” ale anului 2022, ministrul a menţionat salvarea de la faliment a Complexului Energetic Oltenia, printr-o injecţie de un miliard de euro în ultimii 3 ani şi încă un miliard de euro pentru investiţii, operaţionalizarea fondului de modernizare, energia regenerabilă căpătând o nouă importanţă.

“Am lansat call-ul de proiecte pentru energie regenerabilă. Vrem ca până în 2026 să avem 7 GW de energie regenerabilă. Vrem ca până în 2027 să fim independenţi din punct de vedere energetic. Practic asta ne dorim”, a precizat Popescu.

Acesta a vorbit şi despre termocentrala de la Mintia, care a fost cumpărată de un investitor care a plătit peste 90 de milioane de euro pentru ea şi va face investiţii de un miliard de euro, dar şi despre termocentrala de la Paroşeni, care împreună cu cele 4 mine, în anul 2023 vor forma un nou complex energetic, şi care va avea şi un grup de gaz şi va putea funcţiona şi după anul 2030-2032, când ne-am asumat că nu vom mai folosi cărbune.

“Da, a fost un an care foarte tulbure, dar în această turbulenţă am mers înainte şi ne-am atins obiectivele. Sigur că se pot face mai multe lucruri. Sigur că puteam face mai multe lucruri. Sigur că anul viitor ne propunem să mergem mai departe şi să avansăm în aceste proiecte.(..) Acestea sunt, pe scurt, câteva din lucrurile pe care le-am început şi pe care vrem să le continuăm. A fost un an greu, a fost un an care l-am trecut cu bine. Am spus că nu vom avea probleme din punct de vedere al energiei electrice şi al gazelor naturale şi nu vom avea probleme. Iar anul 2023 sper să fie un an mai bun. Le urez tuturor românilor la mulţi ani şi un 2023 mai bun decât 2022”, a conchis Virgil Popescu.

Sursa: Financial Intelligence

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.