Sep 5, 2022

Virgil Popescu: Dorim decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că un gaz scump duce la o energie electrică scumpă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că doreşte decuplarea preţului gazului natural de preţul la energia electrică, deoarece un gaz scump duce la o energie electrică scumpă. Acest lucru va fi susţinut de către ministru, la Bruxelles.

Virgil Popescu a declarat, luni seară, la Digi 24, că gazul rusesc dă semnalul de preţ în toată Europa.

”Gazul rusesc e un semnal de preţ. Preţul gazului rusesc influenţează preţul gazului în toată Europa. Ar însemna că se dă un semnal de preţ şi reacţionează piaţa automat în jos. Mai mult, dorim, şi aici susţinem foarte clar, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că un gaz scump duce la o energie electrică scumpă care trage toată piaţa. Şi celelalte tehnologii le trage, în plus. Inclusiv acest lucru îl vom susţine la Bruxelles”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a adăugat că va susţine, la Bruxelles, suspendarea derivatelor.

”Şi mai avem un lucru pe care îl susţinem, suspendarea derivatelor. Derivatele sunt nişte produse financiare pe care anumiţi traderi şi operatori din piaţă, împreună cu anumiţi producători le joacă pe nişte burse externe. Aceste produse derivate duc la tendinţa să crească preţul pieţei Şi într-o piaţă care nu mai este stabilă, aceste lucruri pot să dăuneze şi să tragă piaţa în sus. Inclusiv acest lucru, de suspendare, pe perioada asta foarte tulbure a pieţelor, a produselor care pot să creeze valuri în piaţă”, a mai declarat Popescu.

 Întrebat care este garanţia că sistemul de plafonare a preţului gazului nu se va schimba, Virgil Popescu a explicat că plafonarea nu s-a schimbat încă din aprilie.

 ”Nu s-a schimbat din aprilie, nici acuma nu l-am schimbat. Din contră, dacă oamenii s-au uitat în ordonanţă şi au văzut de la 1 aprilie, poate că au văzut că e o schimbare majoră pentru încălzirea oamenilor, la cei care au centrale individuale, nu mai există acel plafon de consum. În iarna trecută a fost 1.000 – 1.200. Acum  nu mai vorbim de un plafon, vorbim de preţul gazului, care este acelaşi ca iarna trecută, 31 de bani, nu are importanţă cât consumi”, a declarat Virgil Popescu.

Sursa: E-nergia

Acest website respectă legislația românească în vigoare pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.