De la 1 aprilie, ANRE trebuie să stabilească noile tarife de distribuție și transport energie. „Indiferent cu cât anume se modifică tarifele de distribuție și transport, chiar dacă acestea se vor majora, prețurile finale la consumatori nu se schimbă”, a decalarat Zoltan Nagy-Bege, la Future Energy Europe Summit, organizat de clubantreprenor.ro și EnergyHub.
Conform Ordonanței 27/2022, tarifele al distribuție au înghețat pentru un an. Aceeași ordonanță obligă ANRE să ajusteze aceste tarife de al 1 aprilie 2023. „În cadrul ANRE, se lucrează la calcule. Am obținut tone de documente de la distribuitori.Vom lua o decizie referitor al tarifele de distribuție și transport și vom informa instituțiile implicate referitor la impactul bugetar al acestor modificări legislative”, a precizat Nagy-Bege.
Distribuțille Enel și ale E.ON au prezentat investițiile realizate în 2022 – un an extrem de dificil, precum și planurile de investiții pentru 2023. Delgaz Grid anunță că are în plan să facă investiții de 180 de milioane de euro în 2023, cu 36% mai mult decât în 2022. Ar fi cele mai mari investiții din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piața din România, ridicându-se la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totală a investițiilor în rețele.
Întoarcerea la normalitate privind stabilirea tarifelor de distribuție, așa cum prevede legislația în vigoare, va permite companiei să aplice un plan de investiții record, a precizat Cristian Secoșan, Directorul General al Delgaz Grid.
Vicepreședintele ANRE a admis că este nevoie de investiții în rețele, subliniind faptul că România are nevoie de investiții în domeniul energetic dublate de măsuri de eficiență energetică. În cazul operatorilor rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, investițiile se fac din tariful de transport și distribuție, care este recunoscut de către ANRE.
Potrivit OUG 27/2022, ”pentru operatorii economici titulari de licență, prestatori ai serviciilor concesionate de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică și gaze naturale, realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2025, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic și, respectiv, consumului tehnologic, față de costurile incluse în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial.
Costurile capitalizate prevăzute la alin. (1) se recunosc în tarifele reglementate cu respectarea criteriilor de recunoaștere a costurilor prevăzute în metodologiile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Costurile capitalizate recunoscute conform alin. (2) se amortizează pe o perioadă de 5 ani de la data capitalizării și se remunerează cu 50% din rata reglementată de rentabilitate aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, aplicabilă pe perioada de amortizare a respectivelor costuri și se recunosc ca o componentă distinctă”. Astfel, operatorii ar trebui să-și recupereze costurile suplimentare, etapizat, pe o perioadă de cinci ani.
Sursa: InvesTenergy